in ,

Petorica NATO vojnika se „izgubila“ u vježbama u šumama Litve

Pet vojnika koji su služili u obavještajnoj jedinici NATO pakta su tijekom vojne vježbe koja se održala od 4. do. 6. februara proglašeni nestalima. Vjerujući da je obuka još uvijek u toku, izbjegli su sve koji su bili poslani da ih pronađu.

Glasnogovornik vojske Laimis Bratikas rekao je da je tokom ispita za pripadnike obavještajnih jedinica u središnjoj Litvi prijavljeno da je pet vojnika, proglašeno nestalima jer nisu stigli na određeno mjesto. Bratikas je objasnio kako je odlučeno da se krene u potragu za nestalim vojnicima, međutim, tada su počele poteškoće.

Pretpostavljajući da su vježbe još uvijek u tijeku, nestali vojnici su izbjegli hvatanje, iako su u timu za spašavanje sudjelovali obučeni psi i helikopteri.

Prema predstavniku vojske, tokom dana “kretali su se kroz šumu, izbjegavajući kontakt, zbog čega nisu bili otkriveni”.

„Obuka vojne obavještajne službe posebna je po tome što moraju ispuniti svoju misiju da ostanu neotkriveni. U ovom su se slučaju oni tako ponašali do samog kraja”, naglasio je Bratikas dodajući da je “preživljavanje” bjegunaca ocijenjeno kao „uzorno“.

“Preživljavanje” NATO vojnika su kao „izvanredno“ ocijenili i korisnici interneta u Litvi. Primijetili su kako su zaposlenici posao obavljali savršeno, a netko je izrazio mišljenje da su time što ih niko nije uspio otkriti čak zaslužili medalju.

Neki su se šalili s ovom zanimljivom situacijom i rekli.

“Oni su svjetski pobjednici skrivanja 2020.”, napisao je jedan čitatelj, a drugi je rekao “kako će neki učiniti sve da izbjegnu čišćenje”, misleći na čišćenje kruga vojarne.

Nova eksplozija u goraždanskom “Ginexu”. Ima povrijeđenih

Kinezi u Britaniji žrtve diskriminacije: Zaslužili ste koronavirus