Italija

Piacenza: Formirano krovno udruženje iseljenika iz BiH u Italiji

Posljednje Vijesti

U Piacenzi je 25. novembra 2017. godine održana osnivačka skupština krovnog udruženja iseljenika iz BiH “Unija BiH udruženja u Republici Italiji”, kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Kemo Sarač i Isma Stanić.

Osnivačkoj skupštini, u prostorijama koje su za rad krovnog udruženja osigurale gradske vlasti Piacenze, prisustvovali su brojni pojedinci i predstavnici osam udruženja iz cijele Italije: BiH izvan granica Piacenza, Udruženje građana BiH Biella, Udruženje građana BiH Ljiljan Prescia, Udruženje građana BiH iz Verone, Udruženje građana BiH Most Trst, Udruženje građana BiH Nema problema Bologna, BiH zajednica Bosna u srcu Rim i Amici dei Bosnia Bari. Također, ovom događaju su prisustvovali i predstavnici lokalnih vlasti grada Piacenze, predstavnici Generalnog konzulata BiH u Milanu, predstavnici bh. iseljenika iz Hrvatske i predstavnici Svjetskog saveza dijaspore BiH, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Na osnivačkoj skupštini usvojen je Statut krovnog udruženja „Unija BiH udruženja u Republici Italiji”, te izabrano njegovo rukovodstvo. Za predsjednicu ovog udruženja izabrana je Mirjana Paunović iz Trsta (porijeklom iz Banjaluke), a njena zamjenica je Fatima Neimarlija iz Rima, Sanel Muharemović iz Piacenze izabran je za sekretara, dok će blagajnik biti Nermin Fazlagić iz Verone.

Krovno udruženje će se baviti unaprjeđenjem položaja bh. iseljenika u Italiji, raditi na evropskim projektima, te organizirati interkulturalne razmjene i stručne prakse. Također, biće na raspolaganju bh. iseljenicima u reguliranju konzularnih pitanja i boravišnih dozvola u Italiji. Osnivanje krovnog udruženja bh. iseljenika u Italiji je važan korak u jačanju komunikacije unutar iseljeništva, kao i njihovom objedinjavanju naročito zbog činjenice da su u rad ovog udruženja uključeni predstavnici sva tri naroda iz BiH, kao i organizacije i pojedinci. Ovo udruženje može biti most za jačanje saradnje između BiH i Italije, naročito saradnje na nivou lokalnih zajednica.

Predstavnicima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH priređen je prijem u Prefekturi Piacenze, gdje ih je primio zamjenik prefekta dr. Leonardo Bianco, te u Komuni grada Piacenze, gdje su se susreli sa zamjenikom gradonačelnice Piacenze Filibertom Pucijem. Predstavnici italijanskih vlasti istaknuli su dobru integriranost bh. iseljenika u Italiji, izrazili zadovoljstvo što je za sjedište krovnog udruženja izabrana Piacenza, te dodali da imaju namjeru pružati im i dalje podršku, kao i uspostavljati saradnju sa lokalnim vlastima u BiH koristeći ovo krovno udruženje kao sponu između dvije države.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.