Pjevač kažnjen zbog pozdrava „Za dom spremni“, pa dao sramotno objašnjenje!

Visoki prekršajni sud donio je presudu prema kojoj je izvođač pjesme “Bojna Čavoglave” pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog uzvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na njenom početku, javljaju hrvatski mediji.

U presudi stoji da je pozdrav “Za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.
Presuda je donesena 13. juna ove godine, a njom je kažnjen makarski pjevač Mario Roso, koji je Thompsonovu pjesmu izveo na jednom od makarskih trgova prilikom obilježavanja 20. godišnjice akcije ”Oluja”, navodi „Jutarnji list“.

Dio autorskog umjetničkog djela

– Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ona objavljena u izvornom tekstu pjesme „Bojna Čavoglave“ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja – stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović.

Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela “ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti”, stoji u presudi.

U tekstu presude se dalje navodi da “opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utječe na javni red i mir na način da se ohrabruje druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje na spadaju u većinsku etničku ili vjersku skupinu”.

Za izvođenje ove pjesme tijekom godišnjicu ”Oluje” javnost je saznala zahvaljujući lokalnom listu „Makarska kronika“ koji je o događaju izvijestio u avgustu 2015. godine, a prozvani pjevač Mario Roso, koji inače pjeva po lokalnim feštama i ribarskim noćima, promptno je podigao tužbu protiv novinarke i lista, prenosi Index.

Nakon objave u „Makarskoj kronici“ prekršajni progon protiv Rose nije pokrenula policija, nego Općinsko državno odvjetništvo, a Prekršajni sud u Splitu – Stalna služba u Makarskoj Rosu je godinu dana poslije proglasila krivim i osudila na novčanu kaznu. Slučaj je dospio na Visoki prekršajni sud zahvaljujući tome što se Roso žalio na osuđujuću presudu.

Mogao i u zatvor

Visoki prekršajni sud odbio je njegovu žalbu kao neosnovanu i potvrdio prvostepenu presudu. Prema njoj, Roso je kažnjen na novčanu kaznu od 765 kuna (oko 200 KM) i plaćanje sudskih troškova u iznosu od 200 kuna (53 KM). Za ovaj se prekršaj mogla izreći i kazna od 30 dana zatvora, no sud se odlučio za blažu verziju.
Ovo je prvi put da je Visoki prekršajni sud dobio priliku izjasniti se se o pokliču na početku Thompsonova hita “Bojna Čavoglave” i donijeti pravomoćnu presudu.

Prekršajni sud u Šibeniku već je ranije ove godine oslobodio Marka Perkovića Thompsona u postupku koji je pokrenut zbog korištenja ustaškog pozdrava ”Za dom spremni” na tri koncerta iz 2016. i 2017. godine. No, tamošnja policija uložila je žalbu, što do sada u ovakvim slučajevima nije bila praksa te je mišljenje općinskih sudija postajalo konačno.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.