Planeta na rubu rata: Pakistan oborio dva indijska aviona

Događaji Posljednje

Pakistan je danas potvrdio da je izveo zračne udare na dio Kašmira koji je pod kontrolom Indije i oborio dva indijska borbena aviona.

Iz Islamabada je potvrđeno i da je zarobljen jedan indijski pilot.




“Pakistanske zračne snage izvele su napade preko Linije kontrole iz zračnog prostora Pakistana – saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Pakistana.

Vojska je saopćila da su prije toga najmanje tri pakistanska aviona ušla u indijski zračni prostor i izvela napad gađajući civile te da dva aviona oborena.

U međuvremenu, Indija je zatvorila najmanje četiri aerodroma u sjevernom dijelu zemlje, rekao je danas vladin zvaničnik Rojtersu, nakon što su pakistanski borbeni avioni prešli spornu granicu i ušli u indijski dio Kašmira.

Eskalacija tenzija uslijedila je dan nakon zračnih udara Indije na kamp militanata unutar Pakistana.




Riječ je o odgovoru Pakistana na napad indijskog ratnog vazduhoplovstva u utorak kad su, kako tvrdi Nju Delhi, napadnute tačke na kojima su se nalazile baze za obuku terorista. “Jaish-e-Mohammed” (JeM) je organizacija koja se smatra odgovornim za napad na indijsku vojsku na području Kašmira 14. februara kad su ubijena 44 vojnika.

Kašmir je sporna pokrajina oko koje su Pakistan i Indija, od 1947. godine kad je Ujedinjena Kraljevina napustila tu svoju koloniju, “dragulj u kruni”, vodile dva rata.

Veći dio Kašmira je ostao pod kontrolom Indije iako u njemu živi većinski muslimansko stanovništvo. Iako je nakon napada u utorak djelovalo da će se situacija smiriti, očito je da je vlada u Islamabadu procijenila da mora pokazati snagu i odgovoriti istom mjerom na akciju indijske vojske.

Sada je situacija izuzetno opasna jer su javnosti na obje strane izuzetno mobilizirane i senzibilizirane pa nije isključeno da dođe do eskalacije sukoba. Jedan od mogućih razloga pakistanske odluke na napad je i jasna podrška koju je dobio iz Pekinga.

Leave your vote