in ,

Počelo suđenje Slovenki koja je sebi odrezala šaku kako bi naplatila odštetu

Tužilaštvo tvrdi da su sve isplanirali još 2018. godine te da su tada sklopili osiguravajući ugovor s više osiguravajućih kuća.

U Sloveniji je u toku suđenje 22-godišnjoj Juliji Adlešič koja je optužena da je sebi zbog novca od osiguranja namjerno odrezala šaku.

Nesreća se dogodila početkom 2019. godine nakon što si je cirkularnom pilom odrezala šaku.

Ona je na sudu u Ljubljani prije nekoliko dana kazala kako ništa nije učinila namjerno te da do sada nije imala nikakvih problema sa zakonom osim vožnje bez pojasa.

“Niko ne želi postati invalid. Kad bih mogla, vratila bi vrijeme i ne bih se ni približila toj pili”, kazala je na sudu. Tražila je od suca da je pusti iz kućnog pritvora.

“Moja mladost je upropaštena. Izgubila sam ruku s 20 godina, a samo ja znam kako”, rekla je.

Djevojka je bez šake ostala 4. januara 2019. godine. Nekoliko dana nakon nesreće ona je zatražila isplatu od osiguranja, ali je optužena za prevaru. Osim nje, osumnjičeni su njen 30-godišnji dečko Sebastian Abramov i njegovi roditelji, u čijem se dvorištu nesreća i dogodila.

Tužilaštvo tvrdi da su sve isplanirali još 2018. godine te da su tada sklopili osiguravajući ugovor s više osiguravajućih kuća. Julija je u ovom slučaju zbog invalidnosti trebala dobiti preko milion eura od čega bi dio dobila odmah, a dio u obliku trajnog mjesečnog prihoda.

Također, tvrdi se da je njen dečko prije nesreće na internetu pretraživao o umjetnoj, biomehaničkoj ruci, a što se uklapa u tezu da je sve isplanirano.

Sebastianov otac prvi je dotrčao na mjesto nesreće i nazvao Hitnu pomoć, ali je odrezanu šaku ostavio na mjestu događaja, piše Index.hr.

Policija je kasnije odrezani ud odnijela u bolnicu, gdje su joj ga ljekari operativnim zahvatom uspjeli prišiti spasivši je od trajnog invaliditeta.

Njen advokat sad na suđenju tvrdio da njegova klijentica može napustiti kućni pritvor jer nema šanse da ponovi djelo koje joj se stavlja na teret.

“Ako je to napravila, ne može to učiniti opet. U prvom redu zbog novinara i cijele Slovenije koja je poznaje”, kazao je njen advokat Boris Grobelnik.

No, sud se ne slaže.

Policija kao jednog od glavnih krivaca vidi njenog dečka Sebastiana Abramova kojemu se sudi zbog ubojstva djevojke Sare Veber 2015. godine. On tvrdi da se radilo o nesreći pri čišćenju puške.

Tužilac za nju traži četiri i po godine zatvora. Za njenog dečka traži pet godina. Za njegovu majku se traže četiri godine, a za oca godina dana.

Pronađena djevojčica Ajiša Mazić

Marija Šerifović iskreno o svom zdravstvenom stanju i finansijskoj krizi