in ,

Pogledajte kako su zapravo Džaferović i Komšić javno pred cijelim svijetom odbili ministra vanjskih poslova Rusije

Sergej Lavrov još uvijek nije komentarisao potez Džaferovića i Komšića

Džaferović i Komšić
Džaferović i Komšić

Članovi Predsjedništva BIH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su prisustvovati današnjem sastanku sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Džaferović je istakao da se ovom odlukom želi očuvati dostojanstvo i ponos domovine BiH. Dodao je i da su on i Komšić dugo razmatrali da li će uopšte napraviti takav potez, ali tako nešto je očito bilo neophodno.

To potvrđuje i odobravanje koje su dobili od bh. javnosti.

Džaferović “u sridu”

– Ruska Federacija je velika država, svjetska sila. BiH nije svjetska sila, ali je vrlo važna i vrlo značajna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku. Prva stvar koja se spominje u Dejtonskom sporazumu je država BiH, njen kontinuitet, njene institucije i njena zastava. Njena zastava i grb su simboli države BiH i svih njenih institucija i to se mora poštovati. To jučer nije ispoštovano – kazao je Džaferović.

Pojasnio je da je i OHR dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je visoki predstavnik potreban BiH jer odlazak OHR-a iz BiH u BiH zagovaraju snage koje stalno govore o secesiji i dodatnim etničkim podjelama.

– Ako kaže da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum, onda se mora poštovati i visoki predstavnik. Visoki predstavnik ne može otići iz BiH sve dok BiH ne promijeni Ustav i omogući sebi normalno funkcioniranje. BiH ne može normalno funkcionirati po postojećem Ustavu bez visokog predstavnika – poručio je Džaferović.

– Komšić i ja smo se nakon dugog razmatranja odlučili za ovaj potez. Ideja je bila ili da odemo na sastanak i kažemo sve ovo ili da ne odemo na sastanak. Procijenili smo na kraju da je ovaj postupak jača poruka i za Rusku Federaciju, domaću javnost i cijeli svijet. Ovo je na kraju krajeva i poruka našim prijateljima iz Evrope, našim partnerima za članstvo u EU, patnerima za članstvo u NATO, evropskim i euroatlantskim partnerima, da smo mi ponosni ljudi i odlučni. Kada jednom u ovoj zemlji donesemo odluku, onda se svi mi moramo pridržavati te odluke i oni koji žele da budu prijatelji BiH, moraju poštovati ono što smo mi donijeli kao odluke u ovoj državi – izjavio je Džaferović.

Komšić jasan

Član Predsjedništva Željko Komšić je, govoreći o razlozima otkazivanja sastanka, kazao da je Lavrov kao ministar vanjskih poslova Rusije među prvom trojicom svjetskih diplomata, da je čovjek sa velikim iskustvom i da su njegovi postupci uvijek do kraja isplanirani i da gotovo svaki potez u javnom nastupu šalje poruku.

– Ono što smo imali priliku gledati od kada je Lavrov došao u BiH po meni jesu poruke zemlje koju on zastupa i predstavlja. Nedostatak državne zastave na sastanku sa Dodikom nije greška protokola. Ponavljam, riječ je o čovjeku koji je savršeno informiran o svemu u BiH – izjavio je Komšić.

To, dodao je, doživljava kao jednu vrstu nipodoštavanja i negiranja institucija BiH. Osudio je i izjavu Lavrova kojom pozdravlja odluku NSRS-a o vojnoj neutralnosti entiteta RS.

– BiH je donijela odluke koje se tiču njene budućnosti kada je riječ o evropskim i euroatlantskim integracijama. U donošenju takvih odluka učestvovali su ljudi, pa čak i Dodik koji se sastao sa njim jučer i danas. Lavrov zna da takvu vrstu odluke ne može donijeti NSRS već ovo tijelo gdje se nalazimo, Predsjedništvo BiH, i Parlamentarna skupština BiH u okviru svojih nadležnosti – kazao je Komšić.

Ocijenio je da je Lavrov, nažalost, pokazao nepoštivanje institucija, ustavnog sistema i države BiH, te je poručio da bi svi oni koji predstavljaju Rusiju trebali poštivati odluku ustavom određenih institucija BiH, što sada nije slučaj.

– Da stvar bude gora, sinoć je objavljeno na društvenim mrežama stav glasnogovornice gospodina Lavrova, koji u jednu ruku i jeste neka vrsta prijetnje. Možda je izrečena diplomatskim rječnikom, ali u suštini jeste prijetnja. To je nešto na čemu mi ne možemo graditi svoje odnose sa Ruskom Federacijom – izjavio je Komšić.

Haris Silajdžić

Haris Silajdžić jasan: “Genocid ne smije biti nagrađen dvaput!”

Mirsad Hadžikadić o odbijanju Sergeja Lavrova: “Nisam siguran da je to dobar diplomatski potez, ali razumijem Džaferovića i Komšića”