in ,

Pogledajte novi broj časopisa Bošnjaka u Norveškoj

Pogledajte novi broj časopisa Bošnjaka u Norveškoj
Pogledajte novi broj časopisa Bošnjaka u Norveškoj

Izašao je novi broj BH Glasnika, službenog glasila Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj, u kome možete pronaći aktualne teme i dešavanja iz naših džemata. U nastavku časopis možete downloadovati putem linka.

U Kraljevini Norveškoj živi 16.613 bh. iseljenika i njihovih potomaka, od kojih je skoro 90% steklo norveško državljanstvo. Bosanskohercegovački iseljenici su dobro integrirani u Norveškoj, što potvrđuju visoki procenti njihove zaposlenosti, obrazovanja i životnog standarda.

Prema podacima Centralnog statističkog ureda Norveške iz 2013. godine, u toj zemlji je registrirano 16.613 osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, od kojih su 13.232 rođene u BiH, a 3.381 su rođene u Norveškoj, čiji su roditelji rođeni u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, u Norveškoj su rođene i 1.124 osobe kojima je jedan roditelj porjeklom iz BiH, a jedan iz Norveške. Većina bh. useljenika porjeklom iz BiH u Norvešku su došli kao izbjeglice u toku rata 1992 – 1995. godine, najveći broj 6.215 je registrovan 1993. godine.

Mapa BiH, ilustracija

Bh. dijaspora poručila: Vlast nas ignorira i želi nas razdvojiti

Džeko

Video: Ovo može samo Edin Džekooooo!