Pojavile su se šokantne informacije o autoputu 5C: Pa je li moguće da nam političari ovo rade?

Događaji Posljednje

Kako je pojašnjeno na konferenciji, naselja Ortiješ i Malo Polje su prije svega povratnička naselja s kojih se nakon 22 godine ljude ponovno tjera s njihovih ognjišta

Trasa Koridora 5C koja prolazi preko rijeka Bune i Bunice te naselje Ortiješ i Malo Polje prolazi najplodnijom zemljom u državi, istaknuli su mještani, ali i struka na konferenciji za medije u utorak u Mostaru.
Zastupnik u Parlamentu FBiH Ahmed Džubur koji je najavio da će u tom parlamentu pokrenuti inicijativu obaranja navedene trase, ocijenio je kako se radi o bonitetno najpotentnijem zemljištu s voćnjacima i vinogradima te da bi autocesta trebala ići trasom preko Podveležja koja je po studiji isplativosti i održivosti ocijenjena s devetkom od 10.

On smatra kako će i nezavisna međunarodna komisija u potpunosti osporiti ovu trasu koja prolazi kroz mostarsku Zračnu luku koja je označena kao perspektivna vojna imovina i od koje se autocesta mora udaljiti.

– Svugdje u svijetu se autocesta radi preko relativno pasivnih područja, tj. ne remeti se područje poljoprivrede, a ovdje se ne ubija samo perspektiva življenja ljudi koji su žitelji i starosjedioci, nego se na svaki izvaninstitucionalan način remeti i položaj egzistencije povratničke srpske populacije – istaknuo je Džubur.
Kako je pojašnjeno na konferenciji, naselja Ortiješ i Malo Polje su prije svega povratnička naselja s kojih se nakon 22 godine ljude ponovno tjera s njihovih ognjišta.

– Radi se o potencijalnom etničkom čišćenju Srba kojih je na području grada Mostara, manje od 4.000 od nekadašnjih 25.000 po popisu iz 1991. godine – ocijenio je jedan od privih srpskih povratnika u Ortiješ Vujadin Berberović.

Arhitektica Maja Popovac napomenula je kako bi prolazak trase kroz najplodnije područje u državi značio i potpuni prestanak funkcioniranja biljnih i životinjskih vrsta.
Po njenim riječima, ne postoje najnovije metode zaštite kako od buke tako i zagađenja i ne smije se zaboraviti da iz auspuha vozila izlaze teški metali od kojih se obrambenim zidom ne može zaštiti životna okolina, zrak, voda i poljoprivredni nasadi u ovoj mostarskoj kotlini.

Građevinske mašine na dionici Buna – Počitelj došle su nekoliko kilometara zračne linije od ovog prostora, a zabrinutost mještana time je sve veća, zaključeno je na konferenciji.

Leave your vote