in ,

Pokrenut postupak zbog Novalićevog pisma penzionerima

Zbog čega je Fond PIO ustupio premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću podatke o penzionerima kako bi im bilo dostavljeno njegovo pismo, tek treba da se utvrdi. Na tome radi Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH. Zbog čega je premijer pisao samo nekoliko dana pred izbore, penzioneri nemaju dvojbe.

Dijelu penzionera je sporno što Novalić ima podatke o njima, što im piše, što im piše pred same izbore, ali i što na samom kraju pisma, u kome govori o konsolidaciji penzionog sistema, poziva penzionere da ostanu partner aktuelnoj vlasti.
“Ovo je sramota, da neko u svoje ime, koristeći svoju poziciju dobija od PIO/MIO podatke o penzionerima u BiH, i da to na taj način promoviše ono za šta se njegova partija zalaže”, poručila je Sedata Kapetanović.

U državnoj Agenciji za zaštitu ličnih podataka tvrde da je protiv zakona postupao i premijer i Fond PIO:

“Mi smo već pokrenuli postupak i u tom postupku ćemo utvrditi činjenice koje su potrebne za naše odlučivanje. Po svemu ovome što do sada imamo to je protivzakonito”.

Iz kabineta premijera Novalića danas na ove navode ne odgovaraju. Iz Fonda PIO kažu sve su uradili u skladu sa Zakonom.

“Federalni zavod je, postupajući po službenom zahtjevu poslanom od strane predsjednika Vlade Federacije BiH, dostavio tražene podatke. Kao što postupamo u u svim drugim područjima našeg djelovanja, Federalni je zavod i u ovom slučaju postupio u skladu s važećim zakonskim propisima”, saopšteno je iz Fonda PIO – prenosi N1.
No nisu samo Novalićeve poruke stigle do građana. Brojni aktivisti danima izbornim materijalima pune poštanske sandučiće. Tako se u samo jednom sandučetu može naći na desetine predizbornih pamfleta. Neki od letaka završili su na ulici.

Građani Sarajeva u prepunom BKC-u jasno pokazali da su čvrsto iza Mirsada Hadžikadića

“Ne mogu da šutim više”: Pismo Emira Hadžihafizbegovića za Sergeja Trifunovića