Pokrenuta inicijativa za povratak ljiljana na zastavu Bosne i Hercegovine

Zanimljiva inicijativa pokrenuta je na internetu ovih dana, a portal BHDijaspora odlučio ju je zdušno podržati i promovisati. Naime, neformalna grupa domoljuba i entuzijasta odlučila je krenuti s idejom povratka ljiljana na zastavu Bosne i Hercegovine!

Enver Imamović: Bosanski narod ne da svoje ljiljane

”Zbog slabog prihvatanja nove zastave i objektivnog izostanka bilo kakve duboke emocije prema njoj kod naroda, posebno kod Bošnjaka, odlučili smo pokrenuti ovu inicijativu. Cilj je skupiti što veći broj ljudi koji misle isto kao i mi nakon čega bismo vidjeli kakve su nam mogućnosti djelovanja. Idemo do kraja. Poštujemo nametnutu zastavu, ali više volimo ljiljane. Zato ćemo učiniti sve da ih ponovo vidimo na zastavi jedine domovine koju imamo”, navodi se u saopćenju pristiglom na našu adresu.

PODRŽITE INICIJATIVU OVDJE

Historijat

Prva zastava i grb nezavisne Bosne i Hercegovine zvanično su usvojeni u maju 1992. godine. Zastava sa ljiljanima, grb i himna “Jedna si jedina” bili su zvanična obilježja Republike Bosne i Hercegovine tokom rata, i neposredno nakon završetka ratnih sukoba.

Tako je nova zastava postala bijela podloga na kojoj se nalazio plavi štit sa šest zlatnih ljiljana, podijeljenih gredom u dva polja. To je ustvari replika grba prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića.

Iako ta zastava nije sadržavala nikakva obilježja koja bi isključivala neku grupaciju u BiH, odlukom visokog predstavnika Carlosa Vestendorpa 1998. godine zamijenjena je sadašnjom zastavom i grbom, koja treba da simbolizira evropski put i orijentaciju BiH.

Ukoliko želite podržati ovu inicijativu kliknite na ovaj link.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.