Poljoprivrednici Federacije oštro zaprijetili kantonalnim vlastima: “Za sva kašnjenja u isplatama odgovornost će snositi upravo vi!”

Saopćenjem za javnost oglasilo se Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine. Kako kažu, za ovu sedmice je planiran početak isplate federalnih poticaja te žele podsjetiti kantone na obavezu dostavljanja Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obračuna za proizvodnju za IV kvartal prošle godine.

– Do sada su samo Posavski, Hercegovačko-neretvanski i Bosansko-podrinjski kanton uradili svoj dio posla, zahvaljujući čemu će poljoprivrednicima iz ovih kantona poticaji biti isplaćeni u prvom redu.

Pogotovo je zabrinjavajuće kašnjenje u dostavljanju obračuna dva kantona s najvećim brojem proizvođača mlijeka, a to su Unsko-sanski i Tuzlanski kanton. Podsjećamo nadležna kantonalna ministarstva da su ove godine i Budžet Federacije BiH i Program poticaja usvojeni na vrijeme, te će za sva eventualna kašnjenja u isplatama odgovornost snositi kantonalni nivo.

Ovom prilikom želimo pozdraviti mjere za ojačanje poljoprivrede koje je predložila Vlada Federacije BiH. U ovom periodu apsolutni prioritet svih nadležnih institucija treba biti povećanje obrađenih površina, odnosno proizvodnje hrane. Svaka dodatna marka investirana u poljoprivredu dugoročno će smanjiti našu ovisnost o uvoznoj hrani. Nakon zatvaranja granica i ograničavanja kretanja među državama svima je konačno jasno koliko je bitno da budemo u stanju prehraniti Bosnu i Hercegovinu.

Pandemija će proći, ali njene pouke ne smiju biti zaboravljene. Nadamo se da će poljoprivreda i nakon što prevaziđemo trenutnu krizu moći računati na snažnu podršku države – navodi se u saopćenju.