PONOVO MIJEŠANJE IZ SUSJEDSTVA Vijeće za nacionalnu sigurnost Hrvatske raspravljalo o BiH

Događaji Posljednje Vijesti

Održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigunost Hrvatske.

Sjednica je, umjesto predviđena dva sata, trajala četiri sata.

Nakon održane sjednice poslano je saopćenje za medije.

“Danas je oržana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno obavještajnom ustavu te je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama.

Članovi Vijeća razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu, te osudili napad na Trgu svetog Marka 12. oktobra 2020. kao krivično djelo s obilježjima terorizma te su raspravili o mjerama koje se u vezi s tim mogu poduzeti. Vijeće je osudilo govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu.

Vijeće je istaklo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Dejtonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika.

Vijeće je raspravilo o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori založivši se za osiguravanje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena daljnja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama.

Članovi Vijeća primili su na znanje informaciju o aktualnom stanju u vezi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Vijeće je raspravljalo o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, navodi se u sapćenju medijima.

Podsjetimo, dogovor o održavanju sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, uslijedio je nakon mnogo nesuglasica na relaciji Banski dvori – Pantovčak.

Leave your vote