in ,

Poplave prijete gradu Doboju, alarmantna situacija u Stanić Rijeci!

Željeznice RS tvrde da nemaju kapacitete da očiste nanose ispod pružnih mostova, ali ne negiraju da je to njihova nadležnost.

Ukoliko očekivane veće padavine uzrokuju opet izilivanje rijeka na ulazu u Doboj sa njegove istočne strane, krivac bi mogle biti Željeznice RS, koje ne održavaju mostove ispod kojih se nakupljaju nanosi od drveća i drugog otpada.

Na ovo su ŽRS upozorili iz Civilne zaštite grada Doboj, zatraživši da hitno očiste nanose ispod mosta na rijeci Spreči kod Stanić Rijeke i drugog mosta na rječici Lukavici, kako bi se otklonila opasnost od eventualnih poplava.

– Na ŽRS je odgovornost za održavanje tih mostova, jer preko njih prelazi pruga na pružnom pravcu Doboj – Petrovo. Oni to ne spore, ali je neprihvatljiv odgovor, koji smo zvanično dobili od njih i mi ne možemo biti krivi ukoliko u najavljenim i očekivanim padavinama dođe do plavljenja područja dolinom tih rijeka – nisu bez zabrinutosti u Gradskoj upravi Doboj.

Da postoji ta potencijalna opasnost, ukoliko se nanosi ispod mostova ne očiste, slažu se i u Željeznicama RS, čije je sjedište upravo u Doboju.

– Naše stručne službe uočile su veće količine nanosa materijala u koritu rijeke Spreče ispod mosta kod Stanić Rijeke, ali tehničke službe zadužene za održavanje pružnih postrojenja i objekata ne posjeduju odgovarajuću opremu, kao ni obučene radnike koji bi mogli ukloniti nanose – odgovorili su iz ŽRS.

Priznaju i da su svjesni da bi moglo doći do problema u slučaju obilnijih padavina, ali da bi se to spriječilo nude samo ispomoć Gradu i predlažu da gradske vlasti Doboja angažuju čamce i stručna lica za rješavanje tog problema, dok oni nude svoje radnike za ispomoć u tom poslu.

– Dostavili smo im snimke sa terena da se uvjere da nisu potrebni čamci, a time ni posebna stručnost za rješavanje problema, jer su rijeke gotovo presušile i upotreba čamaca nije ni moguća, pa bi Željeznice trebale same riješiti tu situaciju – kaže za portal mojdoboj.info načelnik Odjeljenja Civilne zaštite Miroslav Milošević.

Da ŽRS priznaju nadležnost za rješavanje očiglednog problema i da su svjesni da je održavanje pružnih mostova zona njihove ingerencije, pokazuje i obavijest Gradu da će ŽRS u Planu poslovanja za 2020 – 2022. godinu planirati sredstva za angažovanje eksternog izvođača radova, koji bi u slučajevima zakrčenja riječnih korita ispod pružnih mostova izveli radove čišćenja.

Zoran Kesić brutalno ismijava Milorada Dodika: “Ee, pa ovo nije fer, on počeo imitirati mene kako imitiram Dodika”

Njemačka poslala nedvosmislenu “naredbu” Predsjedništvu BiH: “Pod hitno to uradite!”