in ,

Porazili su Islamsku državu, a sad dolaze da ih masakriraju. To je svijet u kom živimo

DEMOKRATI I REPUBLIKANCI iz američkog Kongresa sinoć su pokazali rijetki primjer suglasnosti. I jedni i drugi su osudili odluku Trumpa da povuče američke snage sa sjeveroistoka Sirije, što je ovaj ranije najavio.

To bi širom otvorilo vrata turskoj ofenzivi na kurdska područja, a koju Erdogan ne da ne skriva, već je na sva zvona najavljuje. Turska planira u sjeveroistočnoj Siriji, koja je pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga (SDF), silom uspostaviti još jednu “sigurnu zonu”, po uzoru na onu koju je već uspostavila na sjeverozapadu Sirije. Taj je teritorij zauzela, uz pomoć vlastitih lokalnih saveznika iz Slobodne sirijske vojske, prvo tako što je istjerala Islamsku državu s tog područja, a potom i napadom na kurdsku enklavu oko grada Afrina.

“Ova je odluka strašna prijetnja regionalnoj sigurnosti i stabilnosti i šalje opasnu poruku Iranu i Siriji, kao i našim saveznicima, da SAD više nije partner kojem se može vjerovati”, rekla je predsjednica Kongresa, demokratkinja Nancy Pelosi.

Vođa republikanaca u senatu Mitch McConnell priopćio je da bi “ishitreno povlačenje američkih snaga iz Sirije koristilo samo Rusiji, Iranu i Asadovu režimu. I povećalo bi rizik od pregrupiranja Islamske države i drugih terorističkih skupina”.

Veliki otpori unutar SAD-a, čini se, djelovali su na Trumpa. On je tako, opet u svom stilu, zaprijetio Turskoj da će je gospodarski uništiti ako prijeđu granice koje je on zacrtao. No Trump time nije odbacio mogućnost napada, već je spominjao granice koje Turska ne smije prijeći. Koje su to točno granice, nije objasnio.

Kurdske snage kažu da se SAD već počeo povlačiti

Povlačenje SAD-a, kako javljaju kurdske snage s terena, već je počelo.

“Usprkos našim pokušajima da izbjegnemo vojnu eskalaciju s Turskom… američke snage nisu ispunile svoje obaveze i povukle su se s graničnih područja s Turskom pa se Turska sada priprema na invaziju na sjever i istok Sirije”, priopćile su Sirijske demokratske snage (SDF).

Takva izjava Kurda dolazi nakon nedjeljnog telefonskog razgovora između Trumpa i Erdogana. U tom je razgovoru šef Turske bio prilično agresivan i Trumpu je najavio napad. Bijela kuća je kazala kako američke snage “neće podržati tursku operaciju niti sudjelovati” u njoj te da one neće “više biti na obližnjem području”. No, čini se da je Trump, nakon brojnih kritika iz SAD-a, ipak malo odlučio biti oštriji prema Turskoj, a što je vidljivo iz gore spomenutog tvita.

No, za Kurde na terenu situacija je i dalje teška. Kurdi su tako ostali sami, izloženi udarima moćne Turske nakon što su godinama bili prva brana protiv Islamske države.

Bez saveza s borcima SDF-a (Sirijskih demokratskih snaga) koji su hrabro i požrtvovno oslobađali grad po grad, selo po selo i ulicu po ulicu od terorista ISIS-a, sve dok njihovo posljednje uporište nije oslobođeno u ožujku ove godine, koalicija predvođena SAD-om sigurno ne bi uništila samozvani kalifat u Siriji.

S druge strane, ni Kurdi sasvim sigurno ne bi pobijedili ISIS bez zračne, logističke, obavještajne i terenske podrške Amerikanaca i ostatka anti-ISIS koalicije. Štoviše, SDF je i osnovan na američku inicijativu kao savez za borbu protiv ISIS-a, sačinjen pretežno od kurdskih boraca iz Jedinica narodne obrane (YPG) – vojnog krila kurdske Partije demokratskog jedinstva (PYD) – i, u manjoj mjeri, arapskih pobunjenika koji su se ranije uglavnom borili u Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA) protiv Asadova režima.

A sada jedan američki NATO saveznik najavljuje da će “svakog trenutka” početi vojnu ofenzivu na drugog američkog saveznika – opet. Dogovor koji je dosad vrijedio, da će Turska i sirijski pobunjenici kojima zapovijeda držati zapadne strane Eufrata, a da će SDF ostati na istočnoj strani, prekršila je Turska kad je odlučila uspostaviti “sigurnu zonu”, odnosno tampon-zonu u rasponu od 32 kilometra (20 milja) uz tursko-sirijsku granicu.

Turska ih smatra teroristima

Turska, naime, s dobrim razlogom smatra kurdski PYD i njihovo vojno krilo YPG sirijskim ogrankom Kurdske radničke partije (PKK). A ta je kurdska stranka zabranjena i proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj zbog građanskog rata koji je desetljećima vodila s turskom državom u borbi za neovisnu kurdsku državu – Kurdistan.

Da paradoks bude veći, i SAD drži PKK za terorističku organizaciju, no iz pragmatičnih razloga negira njegovu očitu povezanost s kurdskim borcima i vlastima na sjeverozapadu Sirije, u pokrajini koju Kurdi zovu Rožava.

Pod vodstvom sve autoritarnijeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Turska je posljednjih godina cinično povlačila znak jednakosti između ISIS-a i kurdskih boraca koji su ih pobijedili na bojnom polju, predstavljajući oboje kao teroriste koji jednako ugrožavaju tursku nacionalnu sigurnost.

Osim “borbe s teroristima”, Ankara tvrdi i da će se u ovu “sigurnu” zonu moći poslati sirijske izbjeglice koje se u strahu za vlastiti život i slobodu ne žele vratiti na teritorij pod kontrolom Asadova režima, odgovornog za daleki najveći udio poginulih civila u osmogodišnjem ratu. Ne treba zaboraviti ni da se u Turskoj nalazi 3,5 milijuna izbjeglica, daleko više nego što ih je u cijeloj Europskoj uniji. No osim što se te izbjeglice ne bi vratile u svoje, već nečije tuđe domove u Siriji, Kurdi tvrde da se radi o politici namjerne zamjene stanovništva kako bi se većinski kurdski teritorij pretvorio u većinski arapski.

Šta će biti s Kurdima

Rat u Siriji traje već više od osam godina. Turska invazija mogla bi ga dodatno rasplamsati. Islamska država, iako poražena, i dalje ima tisuće boraca koji su se pritajili te nije isključeno da oni ponovo dignu oružje. A Kurde čeka nova borba s ozbiljnom i jakom vojnom silom kojoj je cilj da ih vojno porazi i protjera što dalje od svoje granice. Drugim riječima, Kurdima prijeti masakr.

Kako će se u cijeloj situaciji na kraju postaviti SAD, ostaje vidjeti.

Zasad se čini da Trump od svega pere ruke.

“Kurdi su se borili uz nas, ali su plaćeni golemim količinama novca i oružja za to. Oni se bore protiv Turaka desetljećima. Odgađao sam ovaj sukob gotovo 3 godine, ali vrijeme je da iziđemo iz ovih smiješnih beskrajnih ratova, od kojih su mnogi plemenski, i dovedemo svoje vojnike kući. Borit ćemo se u svoju korist i samo da pobijedimo. Turska, Europa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi će sad morati smisliti što dalje i što žele učiniti sa zarobljenim borcima ISIS-a u svom ‘susjedstvu'”, napisao je Trump u nevjerojatnoj ciničnoj seriji tvitova, priznajući da ostavlja kurdske saveznike na cjedilu i da ga uopće ne zanima kako spriječiti da ISIS ponovo oživi u ovoj anarhičnoj i ratom poharanoj zemlji. O sprečavanju daljnjeg krvoprolića i sukoba s nepredvidivim posljedicama da ne govorimo.

Index.hr

Džeko objavom raspametio navijače Bosne i Hercegovine uoči utakmice

Državljanin BiH i Srbije silovao djevojčicu 15 puta i tjerao je da konzumira drogu