Poruka bh. političarima iz Kanade: Ugledajte se na kralja Tvrtka

Emir Ramić

Veliki dan bosanskohercegovačke države – može li se aktuelni bosanskohercegovački politički establišment bar malo ugledati na kralja Stjepana Tvrtka I Kotromanića?
26. oktobra 1377. godine krunisan je kralj Stjepan Tvrtko I Kotromanić, čime je uspostavljena nezavisna kraljevska bosanska država.

Piše: Prof. dr. Emir Ramić, BHDijaspora.net

Kulin Ban je stvorio bosansku državu i uveo je u Evropu, a kralj Tvrtko I Kotromanić je od Bosne i Hercegovine stvorio respektabilnu evropsku, slobodnu, nezavisnu državu, koja je doživjela političku, kulturnu i privrednu ekspanziju. Kralj Tvrtko I je prvi vladar Bosne koji je krenuo u protivnapad na susjednje zemlje nakon što je Bosna godinama bila meta njihovih napada.

Mletačka republika, tadašnja vodeća evropska pomorska sila, upisala je kralja Tvrtka I u zlatnju knjigu počasnih građana. Kralj Tvrtko I je simbol bosanske državnopravne tradicije. Pripada svima koji poštuju tu državnu tradiciju, odnosno koji poštuju Ideju Bosne i Bosanski duh. Imao je znatno šire poglede na Bosnu i njeno susjedstvo od mnogih savremenih političara.

Kralj Tvrtko zaslužuje spomenik u Sarajevu

Na svoj dvor je doveo vrlo značajne ljude, kako iz Dubrovnika, tako i srednjovjekovne Raške. U ekonomskom smislu, jedan je od prvih vladara koji je počeo kovati zlatni novac, razvijajati gradove, trgovinu i rudarstvo. Na njegovom novcu se prvi put javlja simbol ljiljana koji će postati znakom bosanskih kraljeva, ali i simbolom odbrane Republike Bosne i Hercegovine od agresije i genocida. Srednjovjekovna Bosna za njegovog vremena je bila dio evropskog, političkog, kulturnog i ekonomskog razvoja.

Za vrijeme njegove vladavine granice Bosne su najveće i najsnažnije u historiji njezinog postojanja. Kralj Tvrtko I je potvrda višestoljetnog kontinuiteta bosanskohercegovačke državnosti i oličenje neuništivosti najboljeg bosanskog proizvoda – Ideje Bosne i bosanskog duha, priznavanja, poštovanja i prihvatanja drugog i drugačijeg.

Zato datum krunisanja se treba obilježavati kao jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih državnih blagdana, a kralj Tvrtko I zaslužuje spomenik u Sarajevu.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.