Poruka iz Hrvatske povodom 25 godina Dejtonskog sporazuma: Pročitajte šta su nam poželjeli susjedi

Na današnji dan 21. novembra 1995. godine Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, uobičajeno nazvan Daytonski/Pariški mirovni sporazum, ugledao je svjetlo dana, a službeno je potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. decembru 1995.

“Njime je zaustavljen krvavi rat u Bosni i Hercegovini, ali i uređena današnja politička i institucionalna struktura Bosne i Hercegovine, s obzirom da je Ustav Bosne i Hercegovine sastavni dio tog mirovnog sporazuma.

Republika Hrvatska je potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini izražavajući svoje snažno opredjeljenje za promicanje mira, stabilnosti i sigurnosti u svojem susjedstvu.

Danas, 25 godina kasnije Bosna i Hercegovina nalazi se na putu prema Europskoj uniji. Taj put vidimo kao okvir za postizanje napretka i stvaranje uspješne države u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna i u kojoj svaki građanin uživa svoja prava”, navodi se u poruci koju je poslalo Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske.

“Za postizanje trajne stabilnosti i funkcionalnosti cjelokupne Bosne i Hercegovine nužna je stvarna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine i puna provedba njihove konstitutivnosti, iz čega proizlaze prava ali još više i odgovornosti za budućnost i funkcioniranje zemlje.”

Uz snažnu podršku Bosni i Hercegovini Republika Hrvatska u skladu s vlastitim Ustavom i Daytonskim mirovnim sporazumom, nastavili su, “pomaže Hrvatima Bosne i Hercegovine kao pokretačima procesa i nositeljima vrijednosti euroatlantskih integracija”.

“Republika Hrvatska pruža snažnu podršku i pomaže Bosni i Hercegovini u ostvarenju njezinih euroatlantskih ambicija. Na tom putu Bosna i Hercegovina prolazit će kroz zahtjevno tranzicijsko razdoblje koje će, uz pomirbu vezanu za dramatičnu prošlost, zahtijevati i da se pomire različita viđenja budućnosti zemlje i društva. Ta rješenja morat će doći kao rezultat unutarnjih dogovora i suglasja legitimnih predstavnika triju naroda i ostalih građana, a s ciljem da Bosna i Hercegovina postane prosperitetna, stabilna i funkcionalna država na dobrobit svih svojih naroda i građana. Pri tome će Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj imati pouzdanog i vjerodostojnog partnera kao i u najtežim trenucima nedavne prošlosti”, zaključuju u saopćenju.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.