Poruka iz Norveške: Građani BiH u dijaspori trebaju biti birani

Ramiz Salkić u Norveškoj
Ramiz Salkić u Norveškoj

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, u okviru trodnevne posjete bh. građanima koji žive u Norveškoj, održao je tribine u gradovima Stavanger, Haugesund i Bergen, na kojima je govorio o stanju u Bosni i Hercegovini i položaju Bošnjaka u RS-u.

Salkić je prisutne upoznao sa sistemskom diskriminacijom Bošnjaka u RS-u, koja se ogleda kroz nemogućnost zapošljavanja u javnom sektoru, ali i kroz kršenje drugih prava, kao što je pravo na izučavanje bosanskog jezika, te potpuno zapostavljanje sredina u kojima žive Bošnjaci, saopćeno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

Govorio je i o pozitivnim procesima koje vode Bošnjaci u RS-u, a odnose se na jačanje pozicije te populacije i poboljšanja kvaliteta života u svim segmentima.

”Nakon dvije i po decenije velikih iskušenja, patnje i velike borbe, danas smo obnovili zemlju i privredu te se dešavaju mnogi pozitivni procesi. Istina je da sve ide sporo, ali se ipak zemlja razvija i nikada ne smijemo odustati. Bošnjaci su odlučni da nastave živjeti na svojim ognjištima i nastavljaju borbu za našu domovinu. Mi rezervne domovine nemamo!

Zato, i vas ovdje molim i pozivam na aktivizam, da se uključite u demokratske procese u Bosni i Hercegovini, a svi oni koji to mogu, da investiraju u svoju domovinu. Investicije i zapošljavanje naših građana su nam neophodni. Također, neophodna je i bolja povezanost naših ljudi u dijaspori, na čemu moramo raditi”, kazao je potpredsjednik Salkić.

Istakao je da su mnogi bh. građani koji žive izvan Bosne i Hercegovine već shvatili svoju novu ulogu u razvoju naše domovine i da postoje pozitivni primjeri ulaganja na prostoru odakle su protjerani tokom agresije.

”Naši građani trebaju da koriste svoja demokratska prava u domovini, da biraju i da budu birani. Na takav način će ojačati vezu s domovinom, ali će i ojačati snage koje rade na izgradnji države i njenih organa. Moramo eliminisati svaku vrstu podjela među nama. Svaki patriota je važan gdje god da živi”, naveo je Salkić.

Velika je podvala, smatra on, pokušaj podjele Bošnjaka po mjestu življenja.

”Svi oni koji misle o svom rodnom kraju, koji vrijedno rade, pomažu i čine djela na jačanju uloge našeg naroda u mjestima odakle su protjerani tokom agresije, podjednako su važni gdje god da žive. Projekat podjele našeg naroda prema mjestu življenja je projekat neprijatelja našeg naroda, a za realizaciju tog projekta izabrali su neke Bošnjake koji u tome vide samo svoje sitne lične interese.

Bit ćemo jaki samo ako se budemo držali čvrsto svi zajedno i ako zajedno budemo radili za dobrobit naše domovine, našeg naroda i svih drugih građana koji vole Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Salkić.