Posljednji ekser u kovčegu bh. fudbala: Reprezentacija BiH posljedice ove katastrofe mogla bi osjećati godinama!

Juniori Fudbalskog kluba Sarajevo neće nastupiti u ovosezonskom izdanju Omladinske Lige prvaka iako su u prošloj sezoni postali šampioni Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Razlog tome je kompleksni sistem takmičenja u kojem se pravo na učešće ostvaruje na osnovu rezultata koji postižu seniori, odnosno, gleda se ukupan koeficijent lige sa čim juniori FK Sarajevo niti bilo koje druge ekipe iz BiH, nemaju veze.

Bosna i Hercegovina je trenutno na 39. mjestu na UEFA rang listi zbog nedovoljno dobrih rezultata klubova iz BiH u Evropi u proteklih nekoliko sezona, a nažalost, nisu se poklopili određeni rezultati u Play-offu Lige prvaka kako bi juniori FK Sarajevo izborili mjesto među 32 ekipe koje će se takmičiti u takozvanom „šampionskom putu“.

Grupnu fazu automatski su izborile ekipe čiji su se seniori plasirali u Ligu prvaka.

Tako ni ulaganja Vincenta Tana nisu osigurala procvt bh. fudbala. Sve više djeluje, kako će naša reprezentacija u narednim godinama prolaziti jedno od najturubulentnijih razdoblja u svojoj historiji.

Ipak, nadamo se da do toga neće doći, ali…

Zbog lošeg koeficijenta daj Bože da ijedan naš juniorski prvak upadne među učesnike Lige prvaka, tačnije Youth League, jer nam je seniorska liga sve slabije i slabija, a gledaju se kooeficijenti seniora.

Jedina opcija je da seniorski prvak u dogledno vrijeme izbori grupnu fazu Ligu prvaka, no kako se to vjerovatno neće desiti u narednih 30 do 50 godina, tako ni naši najbolji juniori neće imati priliku da se okušaju protiv prvaka drugih država na takmičarskom nivou.

“Sinoć sam saznao za vijest da nećemo igrati Ligu prvaka i bio sam zatečen. Nismo imali ni u primisli da bi se to moglo desiti, momci su išekivali utakmicu vjerovatno sa zebnjom jer bi istrčali na Koševo. Mnogi od njih nisu nikada igrali jednu takvu utakmicu na Koševu i zbog njih sam razočaran”, kaže Dženan Uščuplić, trofejni trener juniora (i seniora) Sarajeva i dodao:

“Žao mi i jer su momci zaista pošteno postali prvaci BiH, imali apsolutnu dominaciju na terenu i zaslužili su da se takmiče, da vidimo0 svi gdje smo u odnosu na neke druge timove. Igrali smo lmi s mnogim dobrim ekipama iz regiona i Evrope i nosili se dobro s njima, pa je i iz tog razloga veća šteta što ne igramo jer sigurno smo da bi imali šta pokazati.”

Koliko će činjenica da juniori Sarajeva neće igrati utjecati na sve u daljem radu.

“Na mene nema šta utjecati, ja imam svoj plan, svoj cilj i toga ću se nastaviti pridržavati. Vjerujem da će malo ostaviti traga ovo sve na igračima, da će ih poremetiti, ali šta ćemo, moramo ići dalje”, zaključio je Uščuplić – prenosi Sportsport.ba.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.