Potpisan skandalozni ugovor o izgradnji Pelješkog mosta, političari u BiH nijemo posmatraju šta se događa

Vijesti

Na svečanosti u Dubrovniku potpisan je skandalozni ugovor o izgradnji Pelješkog mosta, a mediji i političari apsolutno ne reaguju. Ovo je zaista nezapamćeno.

Uzimaju nam djelove države, a svi šute. Istina, progovorio je Željko Komšić koji je rekao da je ovo napad na BiH. I jeste! Ali, šta mi obični građani imamo od riječi. Ništa!

Ugovor je, simptomatično, potpisan između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation.

– Evropska komsija, dopustila je da Kinezi protuzakonito uđu na evropsko tržište i krenu u geopolitičko preuzimanje istočne obale Jadranskog mora. Ne znam šta o tome misle u NATO- savezu, ali znam da mi u DF-u mislimo da se radi o direktnom podrivanju interesa NATO-a na ovim prostorima”, kazao je Komšić.

Kako je moguće da su vlasti u BiH ovako pasivne?

Denis Zvizdić je nedavno “upozorio” da BiH nikada nije dala dozvolu za izgradnju Pelješkog mosta, te da ukoliko se nastavi s gradnjom, onda slijede problemi. Iz Kabineta Zvizdića danas za su izjavili:

“Predsjavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i dalje ostaje pri izjavi da u vrijeme njegovog mandata, Vijeće ministara BiH nije izdalo bilo kakav akt kojim se ‘odobrava’ izgradnja Pelješkog mosta.”

Problema nigdje. Izgleda da su naši političari zaista jaki samo na riječima, jer je i laicima jasno da se susjedne države s nama bukvalno igraju. Komšić je zatražio da članovi Predsjedništva i Vijeća ministara BiH podnesu ostavke ukoliko se ne obrate UN-u.

Eksperti upozoravaju da gradnjom Pelješkog mosta BiH gubi pravo izlaza na otvoreno more, što se direktno tiče suvereniteta BIH i prava koja joj pripadaju kao suverenoj pomorskoj državi, sukladno odredbama Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, kao i drugim međunarodnim aktima koje su prihvatile i čije su članice i Bosna i Hercegovina, i Hrvatska.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.