in ,

Potpuni haos u Republici Srpskoj: Ovo dosad nije zabilježeno

Vlada RS
Vlada RS

Ovakva politička atmosfera u entitetu Republika Srpska nije zabilježena godinama. Kriza jeste bilo i neke su trajale mjesecima, ali nakon što je Milorad Dodik najavio da će smijeniti glavnog revizora Duška Šnjegotu, kompletna scena se ujedinila u borbi protiv ”dikatature” u ovom dijelu naše zemlje.

Pres konferencije su se redale kao na trci, a pale su i neke teške riječi. Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica je poručio da je spreman da se pobije u Narodnoj skupštini, ako na dnevni red dođe smjena Šnjegote.

”Pozivam gospodina Šnjegotu da nastavi raditi svoj posao i da ne podnosi nikakve ostavku. Očigledno je da je to čovjek koji radi po principima nezavisnosti i po principima svih međunarodnih standardi. Borićemo se da on ne bude smijenjen. Spreman sam u tom Parlamentu da se pobijem pa ko bude jači neka smijeni gospodina Šnjegotu”, poručio je predsjednik SDS-a.

Sličnog stava je bio predsjednik NDP-a Dragan Čavić koji je ujedno nekada obnašao funkciju predsjednika entiteta. On je rekao da je Dodik potpuno izgubljen u vremenu i prostoru.

”Posljednja institucija koja je bila donekle objektiva je institucija Glavne službe za reviziju javnog servisa. Poziv za ostavku gospodinu Šnjegoti i iznošenje laži, vrhunac su cinizma. Sudovi i tužilaštva su odavno pod ogromnim političkim uticajem SNSD-a i njegovih lidera”, kazao je lider NDP-a.

Pres konferenciju održao je i Branislav Borenović.

“Ubijeđeni smo da neće biti smijenjen, i da će ostati simbol borbe protiv nečega što donosi dobro RS. Ovo je napad na institucije RS, jer je ovo posljednja institucija koja radi nezavisno, profesionalno, u skladu sa zakonom”, dodao je prvi čovjek PDP-a.

Nikada ni oko jednog problema opozicija u RS-u nije bila jedinstvena kao danas. Da li ovo znači nastavak jednog mračnog perioda strahovlade ili će izljevi bijesa lidera opozicije donijeti rezultat, saznaćemo u narednim mjesecima.

No svima je jasno da se promjene naziru. Dodik jeste imao legitimitet građana, ima ga i sad, ali u osjetljivo predizborno vrijeme, svaka riječ vrijedi dvostruko. Ko zna šta se iza brda valja. Da li je vrijeme za odlazak lidera SNSD-a s političke pozornice?

Mirza Hajrić

Predstavljamo: Upoznajte Mirzu Hajrića, ambasadora BiH u Australiji

Slapovi Kozice

Neotkriveno čudo bosanske prirode: Ovi vodopadi izazivaju divljenje (Video)