Potpuni preokret u Siriji: Donald Trump i Recep Tayyip Erdogan postigli su dogovor koji mijenja sve!

Globus Posljednje Vijesti

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Donald Trump razgovarali su telefonom u petak navečer.

Erdogan je putem Twittera potvrdio da je razgovarao s predsjednikom Trumpom, javlja agencija Anadolija – prenose mediji.

– U telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom razmijenili smo mišljenja o bilateralnim pitanjima kao i o sigurnoj zoni koja se planira uspostaviti istočno od Eufrata – napisao je Erdogan.

Dodao je da je tokom razgovora izrazio zadovoljstvo zbog koraka koje su poduzeli Turska i SAD kako bi dodatno osnažili odnose dviju zemalja.

– Očekujem da budu nastavljeni naši zajednički napori u vezi s upostavom sigurne zone na sjeveru Sirije te da u regiji budu uspostavljeni mir i stabilnost – istakao je turski predsjednik.

U Ankari je u četvrtak navečer održan sastanak delegacija Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na kojem je postignut dogovor o obustavi operacije “Izvor mira” na 120 sati.

Erdogan je, govoreći o postignutom sporazumu između njegove zemlje i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o privremenoj obustavi operacije “Izvor mira” na sjeveru Sirije, poručio je kako se nada da će dogovor s SAD-om biti ispoštovan tokom predviđenih 120 sati.

Erdogan je u Ankari odgovarao na pitanja novinara u vezi s operacijom “Izvor mira”, koja je u četvrtak navečer privremeno obustavljena na sastanku delegacija Turske i SAD-a u Ankari.

– Nadam se da će dogovor s SAD-om biti ispoštovan tokom predviđenih 120 sati – rekao je Erdogan te dodao: “Neće se Turska dovijeka obračunavati s teroristima u Siriji, to će raditi tamošnji režim”, javlja agencija Anadolija.

Podvukao je kako taj sporazum nije postignut s režimom, već sa SAD-om.

– Mi ovaj sporazum nismo uspostavili s režimom, već sa Sjedinjenim Državama. Šta nam je SAD obećao, ‘U toku narednih 120 sati protiv vas neće biti nikakvih aktivnosti. Također i vas molimo da ne radite ništa protiv organizacije’. Mi se trenutno držimo tog principa, ako režim nešto poduzme na tom planu, od nas će dobiti adekvatan odgovor – poručio je Erdogan.

Leave your vote