Potrčko Dragana Čovića poručuje: “Herceg-Bosna nije takozvana”

Očekujemo da će bošnjačka strana odblokirati proces koji je blokirala kako bi BiH dobila legitimnu vlast, poručio je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a i član Predsjedništva HNS-a, kazavši da očekuje skoru uspostavu Vijeća ministara BiH. Formiranje vlasti u BiH bila je jedna od tema sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, a Karamatić je pojasnio da stranke HNS-a očekuju da sa svojim bošnjačkim i srpskim partnerima što brže uspostave Vijeće ministara.

“Bošnjačke stranke se trebaju dogovoriti ko će ih predstavljati”, izjavio je za N1.
DF je odlučio ući u pregovore oko formiranja vlasti, a Karamatić je kazao kako oni mogu pregovarati samo sa SDA i SDP-om.

“Citirat ću jednog od bošnjačkih članova Predsjedništva ‘ma hajte molim vas’. DF nema s kime ući u pregovore, oni mogu pregovarati sa SDA ili stvoriti neki blok sa SDP-om, to je za nas bošnjačka stranka. Vjerujte mi, nećete uspjeti zabilježiti da neko iz DF-a sjedi sa nekim iz SNSD-a ili HNS-a i razmatra korake”, izjavio je.

Da li HNS i dalje insistira na izbornom zakonu?

“To je prioritet. Jeste. U ovakvu krizu smo ušli zbog nedostataka Izbornog zakona. Bez Izbornog zakona ne vidim da ova zemlja može naprijed. Može dovesti samo stagnacije, smanjenje BDP-a. Poručili su nam iz EU da nema puta bez implementacije izbora, a neće se implementirati dok se ne promijeni Izborni zakon to je stav HNS-a”, poručio je Karamatić.

Mario Karamatić je u razgovoru sa Đenanom Kaminić-Puce kazao da takozvana Herceg-Bosna nije “takozvana”.

“To je legitimna odluka političkog vodstva”, kazao je. Paradržavna tvorevina, to ovisi kako gledate. Za mene je recimo paradržavna tvorevina takzovana Republika Bosna i Hercegovina koja je bila tokom rata. Herceg-Bosna je unesena u svim aktima, Dejtonskim, Vašingtonskim sporazumom, u FBiH i BiH. BiH je sljednik svih zakona Herceg-Bosne, prvo Hrvatske zajednice, pa Hrvatske republike. Vi danas imate zakona u FBiH koji su iz Herceg-Bosne, pošto nikada nisu doneseni federalni, pa se primjenjuju i dan danas”, poručio je Karamatić.
“Što se tiče revitalizacije, o tome je bilo govora na jednoj od sjednica Predsjedništva HNS. Predsjedništvo je obavilo raspravu i mi možemo krenuti u tom smjeru ako BiH postane totalno nefunkcionalna. BiH postaje disfunkcionalna. Herceg-Bosna u svim svojim aktima je stala u sklopu BiH. Ne radi se o destabilizaciji, nego o vraćanju na početno stanje. Ovakvu BiH je strašno teško popraviti, dogovoriti se oko bilo čega. Jedina uspješna reforma je bila reforma Oružanih snaga, sjela su tri predstavnika naroda i oni su se dogovorili. Danas OSBiH normalno funkcioniraju. Gotovo ništa drugo ne funkcionira”, poručio je Karamatić.

Za kraj razgoora poručio je da se u BiH ljudi moraju dogovoriti kakvu zemlju žele, a to mora biti zemlja u kojoj će biti zadovoljni i Srbi i Hrvati i Bošnjaci.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.