POTVRĐENO Teroristi iz Sirije dolaze u BiH. Znate šta će biti kad stignu?

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je nedavno da su vlasti Bosne i Hercegovine prihvatile zahtjev američke vlade da preuzmu svoje državljane koji su se u proteklim godinama u Siriji i Iraku borili u redovima terorističkih organizacija poput tzv. Islamske države (ISIS), te su zarobljeni u tamošnjim operacijama.
Od 40.000 boraca iz 110 zemalja koji su se pridružili ISIS, od 2012. u Siriju i Irak iz Bosne i Hercegovine otišlo je 260 ljudi. Od toga, oko 180 muškaraca. Uglavnom su tamo odlazili preko Turske, prvo avionom, a potom ilegalnim putem do sirijskih ratišta. Prema bezbjednosnim stručnjacima, otprilike 70 odsto njih je bilo u ISIS, a dio njih je bio uz Al-Nusra Front, piše Radio Sarajevo.

Ispostavilo se, a što je Mektić i potvrdio, da će do kraja marta vlastima BiH biti izručeni Ibro Ćufurović, koji je do odlaska iz BiH živio u mjestu iz Donja Slapnica kod Velike Kladuše, i Abdullah Armin Čurt. Potonji je postao poznat kada je u januaru 2016. godine javno prijetio kako će zaklati poglavara Islamske zajednice u BiH dr. Huseina ef. Kavazovića, te hafiza Dževada Gološa iz Mostara i Izeta Hadžića.

Podsjetimo, početkom februara Stejt department je pozvao zemlje širom svijeta da preuzmu svoje državljane – strane borce, ali i žene i djecu, koji su u zatvorima u dijelu Sirije koji kontrolišu kurdske snage.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, državni sekretar SAD Mike Pompeo je još jednom podcrtao kako zemlje članice Koalicije moraju preuzeti svoje državljane koji su se borili u Siriji te ih procesuirati na domaćim sudovima.

Radiosarajevo.ba saznaje da bi u narednih 20-tak do mjesec dana, osim spomenutih Ćufurovića i Čurta, trebala započeti šira akcija prebacivanja i ostalih državljana BiH koji su se borili u ISIS, te članova njihovih porodica. Prema informacijama izvora bliskih domaćim bezbjednosnim agencijama, kurdskim snagama se do sada predalo najmanje 77 osoba iz BiH, od čega je 19 muškaraca, boraca ISIS, 24 žene i čak 34 njihove djece.

Sudeći po insistiranju Amerike da se riješi ovo pitanje, oni bi se vrlo brzo mogli naći na putu za BiH. Naime, tokom ofanzive kurdskih boraca, to jeste Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koji djeluju uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država (SAD), i to na posljednje uporište tzv. Islamske države (IS) u mjestu Baguz na istoku Sirije, zarobljena su 33 državljana BiH. Među njima je15 muškaraca i 18 žena, te čak 34 njihove djece.

Tako se u muškom kampu-zatvoru na sirijsko-turskoj granici nalaze Albin Sinanović, Nedim Mujčinović i Edin Muftić.

Muftić se, među ostalim državljanima BiH, nalazi na crvenoj listi zbog pridruživanja “Islamskoj državi” i terorističkim organizacijama u Siriji i Iraku.

Među njima su Emir Ališić iz sela Ošve kod Maglaja i njegov posinak Labidi Hamza. O Ališiću, koji je od 2016. u Siriji, zadnjih dana su izvještavali brojni mediji nakon što se pojavio u reportaži jedne kurdske televizije o zarobljenim ISIS, tvrdeći da je “došao da podrži islam”.

Tu je i Begzad Sarač. On se, prema ranijim medijskim napisima, u Siriji borio pod imenom Abdul Aziz. Bio je u jedinici Al Aksa, kojom je komandovao Bajro Ikanović, a koja je bila podčinjena direktno zloglasnom Al Bagdiju.

Predali su se i Edvin Babić zvani Osman iz Sarajeva, te Alija Keserović iz Bužima. Za obojicom je Intepol raspisao crvenu potjernicu zbog veza s terorizom i tzv. Islamskom državom (ISIL). Keserović se prije dvije godine pojavio u propagandnom filmu tzv. Islamske države pod naslovom “Struktura hilafeta” u kojem se ta teroristička organizacija hvali brojnim “vojnim uspjesima”.

Sa njima je i Amir Selimović i njegova supruga Meliha Delić, zajedno s jednim djetetom. Selimović je terorista Islamske države koji je prijetio da će zaklati svakog bosanskog muslimana koji je protiv Islamske države, a da će reisa Kavazovića zaklati pred Sebiljom na Baščaršiji.

Među onima koji su položili oružje su Enes Borovac, Salem Hasić sa suprugom Enesom Džinić i jednim djetetom, Senad Kupusović. Hasić i Kupusović su, takođe, lica sa potjernice Intepola.

Svršenica magisterija Prirodno-matematičkog fakulteta, Aida Kobić iz Zenice, kćerka uglednog nogometnog trenera, 2013. godine je roditeljima samo SMS porukom javila da se udala i da je u Siriji. Ona se, također, nedavno predala Kurdima, zajedno sa dvoje djece.

Tamo su i Mela Horić i njezina majka Sabrija sa dvoje djece.

Horić je iz Čelića. U Siriju je otišla 22. juna 2013. godine, zajedno sa suprugom Seidom Čolićem i dvojicom sinova, od 10 i 12 godina. Muž joj je poginuo u martu 2015. u borbama kod grada Kobanea, ali nije se vratila u BiH. Mediji su pisali da je sinove upisala u kamp za obuku mladih džihadista, blizu sirijske granice sa Turskom.

Kupusović i Sarač su oženjeni ženama afro-azijskog porijekla koje su najvjerovatnije s njima, dok Edin Babić sa stranom državljankom ima dijete.

Takođe u kampu Al-Roj nalaze se Almedina Mujčinović i njezino četvero djece, te njezina majka Fatima. Almedinu je u Siriju poveo njen svekar Fikret Zukić (59), za kojim je Interpol prošle godine raspisao “crvenu” potjernicu jer se sumnjiči za organiziranje terorističke grupe. Prema ranijim pisanjima medija, Zukić je u sirijski rat odveo praktično cijelu porodicu: suprugu Eminu, sinove Edina i Elvedina, te njihove supruge. Spomenutu Almedinu Mujčinović, te Jusufinu Bećirović i Džejlu Fojnica, pa i unuke Muhameda Zukića i Sejfulaha Jahja Mujčinovića.

U Al-Royu je i Emina Sinanović, inače supruga Edina Muftića, te dvoje njihove djece. Tu su i Sabina i Azemina Sinanović s jedinim djetetom, odnosno dvoje djece, kao i Edina Mulalić.
Edina je iz Bužima. Udovica je Inesa Midžića iz Bihaća s kojim je 2013. godine otišla u Siriju nakon šerijatskog vjenčanja.

Midžić je je poginuo u napadu dronom u Siriji u martu prošle godine. A prema ranijem pisanju Žurnal.info, slovio za jednog od najradikalnijih pripadnika ISIS s područja Balkana. Bio je i jedan od aktera poznatog promotivnog filma “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”.

U kampu Al-Havl, u blizini grada Hasake, u sjeveroistočnoj Siriji, prema zadnjim informacijama, nalazi se još jedna veoma šarolika grupa bh. državljana.

Tu su Muharem Dunić i njegova žena Ajša, ali i Zlata Šabić s troje djece. Zlata je iz Brigova kod Bužima, a kako su pisali mediji, na ratište u Siriju je otišla 11. septembra 2014. godine avionskim letom Sarajevo-Istambul. Otputovala je zajedno sa suprugom Nerminom Šabićem i troje njihove maloljetne djece, koja su rođena 2007., 2008. i 2013. godine.

Prema pisanju crnogorske “Pobjede”, pod njenim uticanjem, a u organizaciji saradnika njenog supruga Nermina, na sirijsko ratište je, početkom prošle godine, otišla i maloljetna matrantikinja novopazarske medrese Lejla Brahović. Mediji u regionu su pisali kako se Zlata za relativno kratko vrijeme “nametnula kao neprikosnoveni autoritet među ženama iz Srbije i BiH”.

Sa kćerkom Elzedinom u Al-Roju je i Miralem Berbić (1954), koji je preko Istanbula otišao u Siriju, te Ćazima Hodžić s četvero djece. Berbić je punac Nihada Berkovića iz Tuzle koji se na videosnimkama nazivao džihadističkim imenom Abu Jihad al-Bosni i, takođe, prijetio “nevjernicima”.

Poginuo je u borbama oko Kobanea početkom 2015. godine. Brigu o njegovoj porodici preuzeo je punac Berbić. Prebacivanje u BiH očekuju i Fata Fuško-Hodžić i njezino troje djece. Fata je supruga Dževada Hodžića (1971) iz Gornje Maoče. U Siriju su otišli 2015. godine, a prije odlaska na ratište supružnici su na kuću stavili zastave Islamske države!?

U rat s devetero djece

Tu su, prema saznanjima agencija, Amir i Emira Džinić iz Tešnja sa sedmero djece.

Naime, Interpol je, na zahtjev vlasti Bosne i Hercegovine, raspisao međunarodnu potjernicu za Džinićem, zbog povezanosti s terorističkom organizacijom tzv. Islamska država (IS). Pod istragom je zbog krivičnih djela organiziranja terorističke grupe, finansiranja terorističkih aktivnosti i terorizma. Utvrđeno da je Amir u Siriju otišao još 2013. godine zajedno sa suprugom i čak devetoro djece. Slučaj ove porodice je posebno nevjerovatan i svojevremeno je šokirao region.

Almir, jedan od njegovih sinova, u BiH se vratio 2016. godine i odmah je uhapšen. Priznao je krivicu zbog učestvovanje u terorističkim aktivnostima i pridruživanja paravojnim jedinicama zbog čega je osuđen na kaznu od godinu dana zatvora. U blizini Hasake se nalazi i Elvira Karalić-Balić iz Vrnograča kod Velike Kladuše koja je ovdašnjoj i regionalnoj javnosti postala poznata kada je u decembru 2013. godine ostavila muža Salahudina Balića s kojim je bila 13 godina u braku, desetogodišnju kćerku i trogodišnjeg sina, te, također, otišla u Siriju. Tamo se udala za Saida Huseinovića iz Bratunca, koji je prije odlaska na ratište jedno vrijeme živio u Francuskoj. Huseinović je poginuo je u Siriji 2016. godine.

Čufuović i Čurt u Erbilu

Kako Radiosarajevo.ba saznaje, ranije se, takođe, predalo desetak bh. državljana, a među njima su i spomenuti Čufuović i Čurt. Njih dvojica se nalaze u Erbilu, kurdskom gradu na sjeveru Iraka, a zajedno s njima su još Ajdin Blažević, te Muhamed Hasić.

U sirijskom kampu Al Roj nalaze još Ćufurovićeva supruga Emina Kečo, Selma Sultanović, supruga Ajdina Blaževića, te Muamera Mehmedagić i Adela Dolamić. Podsjetimo, Adelu Dolamić već godinama traži sestra Alema Dolamić.

Kako je ranije ispričala za banjalučke Nezavisne novine, Adelu je s osmogodišnjom kćerkom 2014. godine u Siriju odveo suprug Nermin Jahić. Jahić je, navodno, poginuo, pa je ona pobjegla iz kampa u Mubahu i završila u kampu el-Roj.

U nepoznatom zatvoru je Mirsada Džafić, dok se u gradu Raka kod kurdskih snaga nalazi Alma Nuhanović (1994.), supruga Alena Durme, koja je krajem 2018. napustila tzv. IS. Prema ranijim medijskim izvještajima, Alen Durmo iz Zenice i njegova supruga Alma Nuhanović (1994.) su u Siriju otišli u avgustu 2013. godine. Durmo se borio pod imenom Ebu Halim, a Alma je, po svemu sudeći, napustila muža.