Povodom napada na džamiju oglasio se Karadžić: Pa da li možete vjerovati da je ovo rekao?

Brat bivšeg predsjednika Republike Srpske i ratnog zločinca kaže da mu nije jasno zašto je Tarant u krvavi pohod krenuo uz pjesmu koja veliča Radovana Karadžića.

Australijski terorista Brenton Tarant (28), koji je ubio najmanje 49 ljudi, na putu do džamije objekta, prije nego što će da izvrši masakr, u kolima je slušao pjesmu „Od Bihaća do Petrovca sela“ o Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku RS, kome se danas sudi za zločine, uključujući i genocid, u Hagu.
Tarant je vožnju do džamije i masakr civila sve vrijeme snimao, a snimak je išao uživo preko njegovog Facebook profila. Tako je javnost mogla da čuje pjesmu koju sluša Tarant dok ide ka džamiji. Na srpskom jeziku odzvanjalo je: „Pojavile se hrvatske ustaše… čuvajte se, ustaše i Turci… Karadžiću, vodi Srbe svoje“.

Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića da on prvi put sada od nas čuje za riječi te pkesme.

– Nikad ranije to nisam čuo. Ne mogu da vjerujem… Kakve veze oni imaju sa Srbima – kazao je Karadžić.

Na opasku da je Tarant podržavao ultradesničare iz cijelog svijeta i sam bio nacionalista, te da je na puškama bilo imena iz srpske istorije, Karadžić je poručio:

– Vidio sam jutros da je pucao na te ljude puškom na kojoj je pisalo Marko Miljanov i Bajo Pivljanin. To su crnogorski junaci, crnogorski pod znacima navoda, to su srpski junaci Crne Gore u onim starim turskim vremenima. Ali ne znam kakve je to veze imalo sa Radovanom, jer on nije bio desničar. Moj brat je bio, ono što se kaže, centar. Bio je nacionalista u pozitivnom smislu, nije bio šovinista – kaže Luka Karadžić.

On osuđuje to što je Tarant uradio.

– Nevini ljudi su došli da se mole bogu, mole se bogu na svoj način. To su vjerski običaji, protiv toga nemamo ništa, imamo protiv ugnjetavanja drugoga naroda ispred svoje vjere, kao što to rade u Bosni – naveo je on.