Protesti boraca u BiH

Udruženja koja brane Vladu FBiH iz budžeta dobila 2,2 miliona maraka

Vijesti

Istog dana kada su borci koji ne pripadaju udruženjima izašli na raskrsnice, izašao je i novi broj Službenih novina Federacije BiH. A tamo piše da je Vlada Federacije BiH, na vanrednoj sjednici održanoj 22. februara ove godine, donijela šest odluka kojima je boračkim udruženjima i fondacijama stavljeno na raspolaganje 2,2 miliona maraka. Sve odluke na snagu su stupile dan nakon objave, istog, dakle, dana kada su borci blokadama saobraćaja tražili svoja prava, a čelnik „temeljnih boračkih udruženja“ Šerif Patković zajedno sa federalnim premijerom i ministrima stao u zaštitu – Vlade, piše portal Žurnal.info.

KAKO SU PODIJELJENI MILIONI

Prema dokumentima, najviše novca odobreno je Fondaciji za stambeno zbrinjavanje boračke populacije. U pitanju je iznos od 675 hiljada maraka koji bi trebao biti realiziran tokom 2018. godine. Predsjednik Upravnog odbora ove Fondacije je – Šerif Patković, a imenovan je nekoliko mjeseci nako što je Fadil Novalić postao federalni premijer, a Salko Bukvarević federalni ministar za boračka pitanja.

Fondaciji za pružanje pravne pomoći branilačkoj populaciji dodijeljeno je 270 hiljada maraka. Ovu Fondaciju, prema Statutu, u februaru prošle godine osnovala je koordinacija četiri temeljna boračka udruženja sa Šerifom Patkovićem na čelu. Upravo je Patković član Upravnog odbora ove Fondacije, a u upravljačkim strukturama sjedi i dugodišnji kadar SDA iz Krajine – Esad Bašagić.

Sredinom februara ove godine, federalni ministar Salko Bukvarević sreo se sa čelnicima ove Fondacije i tada im je obećao donirati 150 hiljada maraka. Međutim, sedam dana kasnije, Vlada je Fondaciji donirala 270 hiljada maraka. Na web stranici te Fondacije je objavljeno da je, među njihovim donatorima, i bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA – Bakir Izetbegović.

Na istoj sjednici na kojoj je fondacijama kojima upravlja Šerif Patković odobreno skoro milion maraka, Vlada je donijela Odluku o izdvajanju 150 hiljada maraka za „sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja. Prema Odluci, pravo na korištenje ovih sredstava mogu ostvariti „udruženja koja okupljaju boračku populaciju i vjerske instuticije sa razrađenim programima“. Na čelu koordinacije „temeljnih boračkih udruženja“ nalazi se Šerif Patković, piše portal Žurnal.info.

Vlada FBiH je, dalje, na sjednici održanoj 22. februara, dakle, pet dana prije protesta demobilisanih boraca, odobrila i dodatnih 460 hiljada maraka.

„Sredstva iz tačke 2 ove odluke raspoređuju se za finansiranje programa rada saveza, organizacija i udruženja u iznosu od 280 hiljada maraka. Pravo na sudjelovanje ostvaruju savezi, organizacije, i udruženja koji su registrovani za obavljanje djelatnosti koja se odnosi na branilačke populacije“, piše u Odluci Vlade FBiH donesnoj na prijedlog federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića.

Od iste sume, 100 hiljada KM biće dodijeljeno HVIDRA-i, a 80 hiljada ostavljeno je za interventne aktivnosti.

Na čelu koordinacije ovih udruženja je Šerif Patković, koji se ogradio od protesta demobilisanih boraca i koji je podržao rad ministra Bukvarevića i premijer Novalića.

Nadalje, 300 hiljada maraka odobreno je za sufinansiranje „manifestacija povodom obilježavanja bitnih datuma iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata.

„Pravo na korištenje sredstava mogu ostvariti kantonalna ministarstva,, uprave nadležne za boračko invalidsku zaštitu, te udruženja i organizacije proizašle iz odbrambeno-oslobodilačkog rata“, piše u Službenin novinama FBiH, objavljenim 28. februara 2018. godine, istog dana kada su borci koji izašli na ulice nezadovoljni radom Vlade FBiH i udruženja kojima koordinira – Šerif Patković.

Leave your vote

1 razmišljanje na “Udruženja koja brane Vladu FBiH iz budžeta dobila 2,2 miliona maraka

  1. Komplet politicki vrh zamjenit stranke i udruzenja ukinut radno sposobne zaposlit penzionisane u punoj radnoj snazi zaposlit tako da invalidi i oni koji su radno nesposobni dostojanstveno zive a ne sa 38-39 godina poslat u penziju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.