in ,

Pred posjetu Princa od Walesa našoj zemlji: Pogledajte kako se u Velikoj Britaniji obilježava Dan nezavisnosti BiH

Waqar Azmi i Princ Charles
Waqar Azmi i Princ Charles

BH UK Network, krovna organizacija BH udruženja u UK, u suradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji u subotu, 29. februara sa početkom u 13:00 sati organizuje svečani program povodom proslave Dana nezavisnosti BiH. U programu učestvuju učenici koji pohađaju bh.dopunske škole u Velikoj Britaniji (škole Birmingham, Coventry, Victoria London i Hertfordshire) i KUD Mladost Bosne iz Birmingama.

Ova prilika će biti posebna za sve nas, naročito najmlađe, budući da će program biti održan u prostorijama BiH Ambasade u Londonu. Pored svečanog programa, prisutni će imati priliku upoznati se sa našim ambasadorom, Vanjom Filipovićem i drugim osobljem. Za mnoge mališane ovo će biti i prva prilika da posjete bh. ambasadu.

Dr Waqar Azmi OBE/ BH UK Network
Dr Waqar Azmi OBE/ BH UK Network

Udruženje “Remembering Srebrenica” u Velikoj Britaniji se raduje potvrđenoj informaciji da će NJ.V. princ od Walesa, Charles Arthur George službeno posjetiti Srebrenicu slijedećeg mjeseca povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida.

Princ od Velsa će se sastati s preživjelima i majkama koje su u genocidu izgubile sinove, muževe i drugu mušku rodbinu. Potom će položiti vijenac i odati počast žrtvama na Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari gdje je preko 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka sistematski ubijeno zbog njihovog identiteta, u razmaku od samo nekoliko dana, jula 1995. godine, u onome što je bilo najgori zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Princ od Velsa je imao priliku upoznati neke od preživjelih i majke koje još uvek traže svoje nestale članove porodice u prisustvu dr. Waqar Azmija OBE osnivača “Remembering Srebrenica” organizacije, 10. jula 2018 godine kada je Njegovo kraljevsko visočanstvo upriličilo prijem vođama zapadnog Balkana u Clarence House.

Prinčeva posjeta je planirana tačno pet godina od posjete princeze Anne Srebrenici tokom koje je pohvalila rad i aktivnosti “Remembering Srebrenica” organizacije u Velikoj Britaniji.

Od samog osnivanja , “Remembering Srebrenica” organizacija je edukovala 100.000 djece u britanskim školama, stvorila je 1.350 prvaka zajednice da se suprotstave mržnji i netrpeljivosti u svojim zajednicama i organiziraju godišnje 1.100 memorijalnih događaja i aktivnosti povodom genocida u Srebrenici širom različitih gradova i mjesta u Velikoj Britaniji kako bi spojili zajednice , odali počast žrtvama i pomogli u izgradnji kohezivnijih zajednica.

Tema za ovogodišnju komemoraciju 25.godišnjice genocida u Srebrenici je “Svaki korak je važan ” (Every action matters). Temu je obznanio Rt. The Hon. Robert Jenrick, sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu u vladi premijera Velike Britanije Borisa Johnsona. Cilj ove teme je motivirati ljude da pokažu da njhovim postupcima, bez obzira koliko veliki ili mali, mogu da se suprostave mržnji, predrasudama i negiranju genocida.

Patron dobrotvorne organizacije Remembering Srebrenice u Velikoj Britaniji, Lord Bourne od Aberystwyth-a, rekao je: „Posjeta princa od Walesa obilježit će 100 dana do Sedmice sjećanja na Genocid u Srebrenicu u Velikoj Britaniji koja će se održati od 5. do 12. jula i vidjeti stotine memorijalnih događaja i aktivnosti koje se održavaju širom Velike Britanije okupljajući zajednice kako bi odali počast žrtvama i odbacili mržnju. Nacionalni dan sjećanja na Srebrenicu u Velikoj Britaniji održat će se u Katedrali Svetog Pavla 6. jula gdje ce oko 2000 gostiju prisustvovati “, rekao je.

Waqar Azmi i Princeza Ana
Waqar Azmi i Princeza Ana

Dr Waqar Azmi OBE, predsjednik Remembering Srebrenice u Velikoj Britaniji, rekao je: „Pozdravljamo posjetu Princa od Welsa Srebrenici u ovoj značajnoj godišnjici koja će poslati snažnu poruku svijetu o važnosti odbacivanja podjela i mržnje i izgradnje kohezivnih zajednica.

Posjeta princa od Walesa također šalje snažnu poruku onima koji negiraju genocid, veličaju počinitelje i nastavljaju sa podjelama, da se okupe i odbace mržnju i pomirenje učine stvarnim za sve.”

Dan nezavisnosti BiH slavi se širom države: “Sretni smo što se ovako lijepa poruka šalje iz Mostara”

MUP saznao ko je muškarac koji priča o “likvidaciji Dodika”, evo šta će se s njim sada desiti…