Prednosti i mane upotrebe dezinfekcijskog sredstva za ruke!

Ženska posla

Novonastala situacija prouzrokovana koronavirusom velikim dijelom je promijenila naš standardni način života, te sada prihvatamo potpuno nove stvari kao normalne. Često pranje ruku, ali i česta upotreba sredstava za dezinfekciju jedna su od najnovijih “normalnosti”.

 

No, oni, koliko su pozitivni, toliko mogu biti i negativni po našu kožu, s obzirom na to da sadrže visoku razinu alkohola.

Čestom upotrebom ovih sredstava koža postaje suha, ispucala, te se u nekim ekstremnijim slučajevima pojavljuju ekcemi i crvenilo kože. Osim što, u tim situacijama, koža izgleda nereprezentativno, dolazi i do iritantnog svrbeža ili peckanja.

Također, česta upotreba sredstava za dezinfekciju ruku ubrzava starenje kože, a također je moguća i dugoročna pigmentacija kože. Osim toga, ova sredstva mogu imati negativan učinak i po naše nokte i kožu oko noktiju.

Međutim, iako se automatski postavlja pitanje trebamo li prestati koristiti ova sredstva, nameće se i sam odgovor. Koliko god nam estetika i ljepota bili bitni, bitnije nam je zdravlje, a trenutna zaštita od COVIDA-19 je svakako najbitnija.

Ipak, preporučuje se pokušaj smanjenja nanošenja štete rukama i koži, te se savjetuje pranje ruku vodom i sapunom kada god smo u prilici, što je također vrlo učinkovito.

Leave your vote