in ,

Predstavnici UEFA stigli u Sarajevo: Ove se informacije neće svidjeti mnogim bh. navijačima

Seminar je otvorio predsjednik NS/FS BiH Elvedin Begić koji je, između ostalog, istakao da će Savez slijediti UEFA-inu politiku nulte tolerancije za upotrebu pirotehničkih sredstava na stadionima.
Predstavljeni su problemi koji proizilaze iz upotrebe pirotehnike koja na sportskim igralištima može ugroziti zdravlje, pa čak i život bilo kojeg učesnika manifestacije. Na seminaru se govorilo i o zakonskim okvirima koji regulišu ovo pitanje, kao i o strategijama i taktikama sprječavnja upotrebe pirotehnike.

Predsjednik UEFA komiteta za stadione i bezbjednost Michael Van Praag o ovom seminaru je rekao:

– Želimo da ukažemo na sve opasnosti koje mogu biti prouzrokovane zbog upotrebe pirotehnike, jer sigurno korištenje tih sredstava na tribinama jednostavno nije moguće. Takođe, nije rješenje u kažnjavanju čitavog sektora zbog upotrebe pirotehnike, već je potrebno pokušati pronaći pojedince koji su direktno odgovorni za njihovu upotrebu, a to je moguće izvesti samo uz koordinaciju sa policijom i drugim strukturama koji se bave sigurnosnim pitanjima.

Dodao je da je vrlo važno ukazati na sve opasnosti koje pirotehnika može prouzrokovati na tribinama.

– Možda u ovom trenutku navijači misle da želimo nešto da im oduzmemo, ali mi nastojimo da ukažemo na opasnosti koje pirotehnika na tribinama može da prouzrokuje i za njih same, kao i za one koje ih okružuju. Fudbaleri, zaštitari, sudije, svi su ugroženi. Ukoliko bi i navijači gledali na taj način, možda bismo imali priliku da iskorjenimo ovaj problem i zato moramo konstantno ukazivati na opasnosti od upotrebe pirotehnike – rekao je Van Praag, prenosi Anadolija.

MORALNA SIROTINJA Čović prvi zatražio naknadu troškova za smještaj i odvojeni život

I Zdravko Čolić je uz Jelenu Karleušu, utješio pjevačicu dirljivim gestom