Premijer Bugarske pesimističan: Vrlo je moguća trajna blokada BiH!

Premijer Bugarske pesimističan: Vrlo je moguća trajna blokada BiH!

Vijesti

Premijer Bugarske Boyko Borisov danas je u Mostaru upozorio na mogućnost trajne blokade Bosne i Hercegovine, koju bi izazvalo neprihvatanje izmjena Izbornog zakona.

Izjave Borisova izazvale su salvu komentara na društvenim mrežama. Svi su složni. Njegova upozorenja itekako imaju smisla.

“Iz naših razgovora mislim da se tri strane u BiH neće sporazumjeti o izmjenama Izbornog zakona. To nije najbolje što bi se moglo očekivati u EU. Potpuno sam otvoren prema vama, to bi moglo trajno blokirati BiH i to je moje mišljenje”, izjavio je Borisov.

Bez imalo uvijanja naglasio je da nije optimista kada je riječ o budućnosti te je poslao poruku, kako je rekao, braći muslimanima, Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i cijelom regionu.

“Uzevši u obzir trenutno raspoloženje, nije optimistično. Prije bi se reklo da nam predstoji nešto loše, a do prije nekoliko mjeseci nije bilo tako. Nekada sam pesimista, nekad mi zamjeraju zbog toga. Svi mi koji smo na Balkanu moramo ispoljiti razum, jer posljedice će biti samo za Balkan. To smo već jednom doživjeli. Bugarska se vratila unazad godinama zbog rata devedesetih godina. Nijednu državu na Balkanu neće mimoići konflikt ukoliko se dogodi”, poručio je Borisov.

Začuđujuće, Borisov je tek jučer saznao da je obnovljen Stari most u Mostaru.

“Za sekund može da se uništi, a 20 godina se obnavlja”.

Izrazio je zadovoljstvo što su Berlinski proces i Zapadni Balkan stavljeni na stol Evropske unije.

“EU se zalaže za mir i prosperitet na Balkanu. Nadam se i da veliki geostrateški igrači žele isto. Ima mnogo vrućih tački, od Krima, Sirije, Turske, Grčke, Kipra… ”

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka u Mostaru istakao da su razgovori bili duži nego što je planirano.

“To nam mnogo znači, posebno u svjetlu priprema za Samit 17. maja. Mnogo je vremena ispred nas i mnogo toga može da se dogodi prije toga. Važno je sačuvati mir i stabilnost na Balkanu”, rekao je Vučić.

Razgovaralo se o problemima u odnosu Beograda i Prištine, ali i između ostalih zemalja na Balkanu.

“Pokušao sam ga uvjeriti da će Srbija učiniti sve da se očuvaju mir i stabilnost i da ćemo na zapaljive izjave i provokacije reagovati strpljivo kako bismo pokušali pronaći način da dođemo do kompromisa u regionu”.

Leave your vote

1 razmišljanje na “Premijer Bugarske pesimističan: Vrlo je moguća trajna blokada BiH!

  1. zar je bolje da se uvazava samo jedna strana a ne sve oni hoce kako oni hoce da podjele federaciju ovako ili tako kako predlazu ostalo hrvata gdje su u manjini ostavili bi ka manjinu ili neka se sele sto su na nekim mjestima po sadasnjim popisu postali gvecina i protjerivanjem ostalih

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.