Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić: Izmijenjen sastav Kriznog štaba FBiH jer nije odgovorio na zadatke

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u današnjem obraćnju javnosti kazao je da je izmijenjen sastav Kriznog štaba FBiH jer je Vlada bila nezadovoljna dosadašnjim radom.

Rekao je da zbog situacije s koronavirusom neće biti kašnjenja penzija i naknada.

– Nezadovoljni radom prethodnog sastava Kriznog štaba, koji nije odgovorio na zadatke, nabavke specijalne opreme, skraćen je Krizni štab.Tu će sada biti direktor Federalne uprave civilne zaštite, Federalne uprave policije, Zavoda za javo zdravstvo, i federalni direktor Robnih rezervi i sekretar CK FBiH. Očekujemo i tražit ćemo od novog sastava Kriznog štaba da bude efikasniji. Ide masovna nabavka od respiratora, medicinske opreme. Došli smo u fazu da građanima garantiramo veći nivo zdravstvene zaštite – rekao je Novalić.

Odgovarajući na pitanje da li se može naložiti Elekroprivrdi BiH da uvede jeftinu struju do kraja situacije s koronavirusom, Novalić je rekao da je Elektroprivreda BiH donijela odluku da neće nikome isključivati struju. Upitan da li će zbog situacije s koronavirusom kasniti penzije i plaće, Novalić je rekao da neće biti kašnjenja. Govoreći o rapoređivanju doniranih sredstava, opreme, kazao je da će se količine određivati prema stanju u kantonima.

Što se tiče pomoći studentima koji su na razmjeni u inostranstvu, Novalić je kazao da mogu samo njima pomoći, ali ne i studentima koji nisu na razmjeni u inostranstvu.