Preokret u životu beskućnika iz Tuzle: Od 4. godine kreću tragedije, a od punoljetstva dom su mu ulice

Vijesti

Mjesec je prošao otkako smo objavili priču o Sabalahajrudinu Suljagiću, tuzlanskom beskućniku i vlasniku firme Bosnafarm, koja je izazvala velike reakcije javnosti. Kaže da mu je od tada život krenuo nabolje, ima poziva za privremene poslove od kojih preživljava, a imat će i krov nad glavom.

Želim raditi

Sabalahajrudinu Suljagiću život nikad nije bio lagan. Već sa četiri godine pretrpio je ogromnu tragediju kada su mu na sarajevskoj pijaci Markale poginuli roditelji. Nakon toga je živio s djedom, a poslije njegove smrti zbrinut je u Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli do 18. godine. Od punoljetstva njegov dom su tuzlanske ulice, haustori, napuštene građevine.
– Pod nebom sam cijeli život, govori nam Sabalahajrudin.
Da više ne bude pod vedrim nebom pobrinuli su se humani ljudi. Sabalahajrudin će uskoro imati krov nad glavom, stan je pronašao, a kiriju od 200 maraka će plaćati anonimni donator.
– Zahvaljujem puno, od srca. Ne znam kako tim dobrim ljudima da zahvalim. Pomogli su mi, imam sad krov nad glavom, koliko-toliko. Hvala, želim im sve najbolje, priča nam ovaj mladić.

Tuzlaci su Sabalahajrudinu pomogli finansijski, a jedan od njih mu plaća i kiriju za stan

Pomoć građana nije izostala i mnogi su mu finansijski pomogli. Ali, on kaže da ne želi živjeti od sadake, već od svog rada.
– Trenutno očekujem pozive, to što su mi rekli da će biti malo posla, da zaradim koji dinar, ističe Suljagić.
Uz borbu za goli opstanak, on čeka sudski epilog u slučaju Bosnafarm. Istraga još traje, potvrdili su nam iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, a izjavu advokata Suada Suljića da je Sabalahajrudin kupio firmu za 10 hiljada maraka on komentariše ovako: “Odakle meni 10 hiljada maraka?! Za ne povjerovati. To Tužilaštvo najbolje zna”.
Ipak, brine ga što se istraga razvukla na godinu.
– Jer ne može se ovoliko slučaj taj voditi, to se ispitalo, sve se zna, crno na bijelo. Jasno je kao dan. Svašta ja sumnjam ovdje, iskren je Suljagić.

 

Sabalahajrudin Suljagić je beskućnik kojeg veoma dobro znaju Tuzlaci i čovjek kojem je, kako tvrdi, advokat firme Bosnafarm Suad Suljić prenio vlasništvo, ali i porezna dugovanja firme od 300.000 maraka. Bivši vlasnik Bosnafarma Davud Zahirović, inače vlasnik firme Zada i kandidat za gradonačelnika Gračanice na predstojećim izborima, kaže kako nema veze s prodajom. Protiv advokata Suljića je pokrenuta istraga, a Sabalahajrudinu su stizale i kazne.

 

Svako me zna

Tužilaštvo TK-a je protiv Suljića otvorilo istragu u januaru ove godine kada je i uhapšen.
– Htio je preko mene od Slobode da uzme 650 hiljada maraka. Zahvaljujući klubu i navijačima, svima, oni su to vidjeli i prijavili. Vidjeli su moje ime i prezime, svako me zna. Oni su to prijavili, sve je to, ne znam, jadno, rekao nam je Suljagić kada smo ga prvi put potražili.
Svi koji mogu i žele pomoći Sabalahajrudinu mogu to učiniti putem žiroračuna: BA391404014100113350 u Sber Bank BH. Ipak, najveća pomoć, i materijalna ali i psihička, bilo bi mu zaposlenje, jer kako kaže stara izreka, besposlen pop i jariće krsti.

Leave your vote