Prešao na islam kad je čuo ezan u Zenici

Ovo je priča o povratku Allahu jednog brata kojeg viđam u džamiji i kojeg znam kao mirnog i povučenog. Uvijek sjedi po strani i kad neko priča sa njim, on se uvijek osmjehuje.

Nisam znao da je toliko bola doživio u životu. Večeras, dok smo sjedili poslije akšam-namaza, jedan stariji čovjek spomenu nam njega. Ja ga upitah: “Gdje je on sada? Nisam ga vidio nekoliko dana.”

“Eh, prijatelju, on nije rođen kao musliman. On je rođen u Sloveniji i majka mu je Slovenka. Njegova majka upoznala je njegovog oca iz Zenice dok je bila mlada. Bili su zajedno i kasnije ju je napustio. Nikad više nije čula za njega. Poslije toga rodio se on. Kada je porastao, upitao je majku za svog oca, ali ona mu nije htjela govoriti o tome, međutim, kasnije mu je ipak rekla. Kada je saznao njegovo ime, našao ga je na Facebooku.

On je želio da se sastane sa ocem, ali kako njegov otac nije živio u Bosni, to nije bilo moguće. Tada je oca upitao da li ima još rodbine u Bosni, pa mu je rekao da ima i on je i njih isto našao na Facebooku i otišao autobusom u Zenicu.

Ovo je bio prvi put da on ide u neko muslimansko mjesto. U Zenicu je došao baš u vrijeme podne-namaza. Ezan je milozvučno odjekivao sa nekoliko munara. Njemu je to bio jedan od najljepših osjećaja u životu.

Nikad dotad nije čuo ezan. Čim je došao u Zenicu, dočekala ga je njegova rodbina sa očeve strane. Kasnije, kad su sjeli, popričali i upoznali se, rekli su mu:

‘Vrijeme je da idemo u džamiju klanjati namaz. Ako želiš, možeš ići sa nama.’

On kao kršćanin nikad nije imao veze sa islamom niti je ušao u džamiju, a kamoli da je klanjao namaz.

Taj dolazak u Bosnu s ciljem da upozna rodbinu svoga oca, kojeg nikad nije vidio, bio je sebeb da primi islam i da se pokaje Allahu.

Zvuk ezana i posjeta džamiji, to je bilo dovoljno da on kaže: ‘Želim da primim islam.’

Sada je musliman, vjernik, klanja namaz, posti mjesec ramazan i dolazi u džamiju kad može – prenose Novi horizonti.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.