Prijenos znanja iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu

Prijenos znanja iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u okviru svojih nadležnosti za iseljeništvu, zaduženo je za provođenje dokumenta ‘’Politika o saradnji sa iseljeništvom’’. Dokument Politika predviđa „Mobiliziranje ljudskih potencijala, znanja i vještina iseljeništva“ što će biti realizirano, između ostalog i kroz uspostavu mehanizma za prijenos znanja iz iseljeništva u BiH s ciljem većeg doprinosa razvoju Bosne i Hercegovine.

Dio aktivnosti na prijenosu znanja iz iseljeništva u institucije/javne ustanove u Bosni i Hercegovini realizira se u okviru projekta ”Dijaspora za razvoj” (D4D). ”Dijaspora za razvoj” je projekat Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u saradnji sa partnerima, počelo je krajem januara ove godine realizaciju aktivnosti prijenosa znanja iz dijaspore u BiH kroz kratkoročni angažman ukupno pedeset stručnjaka iz dijaspore u periodu od 2018. do 2020. godine, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Poziv institucijama

Nakon što je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uputilo poziv institucijama na svim nivoima u BiH i javnim ustanovama, te stručnjacima u dijaspori za prijenos znanja, u periodu od dva mjeseca pristigle su prijave 16 institucija/javnih ustanova u BiH, te 23 stručnjaka iz devet zemalja.

Interesovanje za angažiranje stručnjaka iz dijaspore, u različitim oblastima, jednako su pokazale institucije/javne ustanove u oba bh. entiteta.

Prateći trend do sada prijavljenih stručnjaka iz dijaspore u različitim oblastima, najviše interesovanja za prijenos znanja pokazali su eksperti porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive u SAD (njih sedam), potom Srbiji (četiri), Australiji i Njemačkoj (po tri), Kanadi (dva), te po jedan stručnjak iz Velike Britanije, Švedske, Švicarske i Hrvatske.

Ministartstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa IOM, koji će osigurati sve tehničke preduslove za angažman stručnjaka, već krajem aprila ove godine realizirati će prvi prijenos znanja iz dijaspore u BiH.

Još jednom pozivamo zainteresirane stručnjake iz dijaspore i institucije/javne ustanove u BiH da se uključe u realizaciju aktivnosti prijenosa znanja.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.