in ,

Princ Charles za nekoliko sedmica dolazi u BiH, poznato s kim će se sastati!

Ključni dio bit će posjeta Memorijalnom centru u Srebrenici i obilježavanje 25. godišnjice genocida.

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH saopćila je da će princ Charles posjetiti Bosnu i Hercegovinu 17. i 18. marta.

– Posjeta princa od Velsa Bosni i Hercegovini je pokazatelj sve veće posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana, njegove podrške reformama kojima će se poboljšati život građana i stvarati svjetlija budućnost, kao i dugogodišnje lične predanosti Njegovog visočanstva pomirenju na zapadnom Balkanu – saopćeno je.

Njegovo visočanstvo će posjetiti Sarajevo i Srebrenicu. Ključni dio bit će posjeta Memorijalnom centru u Srebrenici i obilježavanje 25. godišnjice genocida. U pratnji predstavnika udruženja preživjelih, među kojima će biti i majke koje još traže svoje nestale članove porodice, Njegovo visočanstvo će odati počast žrtvama. Njegovo visočanstvo se već ranije susrelo s porodicama nestalih iz BiH i iz cijelog regiona u svom domu 2017. i 2018. godine. U Srebrenici i u Sarajevu imat će priliku da čuje detalje o tome koliko je učinjeno na pronalasku osoba koje se još vode kao nestali u cijelom regionu.

U Sarajevu princ od Velsa će se susresti s članovima Predsjedništva BiH, te predstavnicima iz oblasti biznisa, politike, kulture, civilnog društva i Oružanih snaga. Predviđen je i susret Njegovog visočanstva s vjerskim liderima u BiH kako bi odao priznanje njihovom radu na pomirenju i izgradnji razumijevanja između zajednica. Njegovo kraljevsko visočanstvo će se upoznati s načinom na koji UK pomaže osobama koje su preživjele seksualno nasilje tokom rata da prevaziđu stigmu s kojom se one i njihove porodice suočavaju.

– Susrest će se s osobama koje se svojim radom zalažu za bolju budućnost svoje zemlje poput socijalnih poduzetnika, aktivista, proizvođača hrane i drugih lidera održivog razvoja. Osnovci iz različitih krajeva BiH predstavit će svoje projekte koje su razvili kroz program “Škole za 21. vijek” koji britanski savjet provodi u svim osnovnim školama zapadnog Balkana. U kontekstu visoke emigracije ovo mladima daje mogućnost da steknu nove IT vještine, razvijaju kritičko razmišljanje i vještine svladavanja problema te im nudi veći poticaj da ostanu i oblikuju budućnost svoje zemlje – navedeno je u saopćenju.

Njegovo visočanstvo će se susresti s britanskim vojnicima koji doprinose očuvanju sigurnosti u BiH i jačaju odbrambenu saradnju između BiH i UK.

Princ Charles je posljednji put boravio u BiH 2007. godine.

VANREDNA SITUACIJA U SARAJEVU Sebija Izebegović otkrila: Tri Kineza su već smještena na KCUS-u!

Institut RS uputio vrlo ozbiljan poziv građanima zbog koronavirusa!