Princ Harry i Meghan Markle povlače se s aktivnih dužnosti kraljevske porodice

Ženska posla

Vojvoda od Sussexa princ Harry i njegova supruga, vojvotkinja Meghan Markle, objavili su da se povlače s aktivnih dužnosti koje im nameće kraljevska porodica.

– Odlučili smo odstupiti kao senior članovi kraljevske porodice i raditi na tome da postanemo financijski neovisni, istovremeno nastavljajući potpuno podupirati Njezino Veličanstvo – stajalo je u izjavi.

Kako navode, uz potporu javnosti se osjećaju spremnim za tu odluku, a svoje vrijeme će od sada raspodijeliti između Sjeverne Amerike, gdje će također živjeti, i Velike Britanije, javlja BBC.

U nekim britanskim medijima javljaju i kako će se Harry i Meghan preseliti u Kanadu.

Saopćenje su objavili nakon povratka sa višesedmičnog boravka u Kanadi gdje su proveli božične praznike sa sinom Archiejem, rođenim 6. maja prošle godine.

Na produženi odmor otišli su nakon što je u oktobru prošle godine objavljen dokumentarni film o njihovim problemima s medijskom pozornošću. Tabloidi su prvobitno s odobravanjem pisali o američkoj glumici koja je unijela svježinu u kraljevsku porodicu, a neposredno nakon toga su se okrenuli protiv nje, nakon niza otpuštanja članova osoblja kraljevske kuće i dali joj nadimak “Hirovite vojvotkinje” (Duchess Difficult).

Harry (35), šesti u redu nasljeđivanja britanske krune, tužio je početkom oktobra prošle godine tabloide Daily Mail i The Sun, a razlog je narušavanje njihovog privatnog života.

Leave your vote