in ,

Priprema se velika NATO vježba u BiH

Oružane snage BiH
Oružane snage BiH

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i NATO Euroatlantski centar za koordinaciju djelovanja u katastrofama (EADRCC) danas su u Tuzli održali konferenciju, tokom koje su dogovoreni završni planovi za održavanje NATO-ove terenske vježbe otklanjanja posljedica katastrofa u kojima su ugroženi ljudski životi i materijalna dobra, javlja Anadolu Agency (AA).

U vježbi “Bosna i Hercegovina 2017”, koja će se u septembru ove godine održati na širem području Tuzle, a koja je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu zbog jačanja odnosa sa NATO-om, dolazak je potvrdilo preko 500 učesnika iz 30 zemalja, kao i 350 iz BiH.

Prilikom vježbe provjeravat će se spremnost djelovanja i saradnje u slučaju obilnih poplava, klizišta, odrona, zemljotresa, hemijskog akcidenta, rudarske nesreće, minskog incidenta, udesa automobila ili izvora zračenja.

Govoreći o tome da su države iz regije u posljednjih nekoliko godina platile visoku cijenu nepripremljenosti za odgovor na prirodne katastrofe, Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH rekao je da je BiH kasno počela razvijati svoje kapacitete za odbranu od prirodnih nesreća i njihovih posljedica.

Muhamed Velić

Muhamed Velić: Dijaspora nije samo žitno polje koje hrani gladna usta u domovini

Nezaposlenost

Švicarska pomaže u zapošljavanju Tuzlaka