in

Privredna komora KS: 800 privrednih subjekata u Kantonu Sarajevo očekuje gubitak od preko 196 miliona KM

Na današnjoj redovnoj zajedničkoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo javnosti se obratio i predsjednik Privredne komore KS Muamer Mahmutović, koji je, između ostalog, istakao kako oko 800 anketiranih privrednih subjekata u Kantonu očekuje gubitak od preko 196 miliona KM.

“Kantonalna privredna komora u saradnji sa Ministarstvom privrede KS, a na osnovu zaključka Koordinacionog tijela ovih je dana provela anketu među privrednim subjektima sa područja Kantona o problemima sa kojima se suočavaju u jeku pandemije izazvane koronavirusom, kako bi se što prije pronašla rješenja za prvu pomoć privredi“, naveo je Mahmutović.

Dodao je i da, kako je dogovoreno, Komora dostavlja privremeni izvještaj Koordinacionom tijelu Vlade Kantona Sarajevo za predlaganje mjera zaštite i oporavka privrede i poboljšanje položaja uposlenika i privrednika pogođenih krizom izazvanom pandemijom koronavirusa, na bazi 815 popunjenih online upitnika.

“Od ukupnog broja pristiglih odgovora, 79,7 posto očekuje pomoć od nadležnih organa vlasti u vidu sufinansiranja plata radnika, 50,2 posto u vidu grantova u svrhu održavanja poslovanja, 32,2 posto u vidu odgode plaćanja kredita, 21,1 posto očekuje plasiranje novih povoljnih kredita i 22,8 posto očekuje nadoknadu nastale štete. Predlagane su i druge mjere koje bi bile od koristi privredi u ovom trenutku“, precizirao je Mahmutović.

Što se tiče otpuštanja zaposlenika prouzrokovanih krizom, predsjednik komore je kazao kako 56,5 posto njih još uvijek ne zna da li će poduzeti ovu nepopularnu aktivnost, kao i da će im to zavisi od trajanja krize.

“27,5% ispitanika je izjavilo da će otpustiti svoje radnike, 6,7% se izjasnilo da neće otpustiti radnike, a preostalih 9,3% se izjasnilo u nekom drugom obliku na postavljeno pitanje“, detaljno je informisao javnost sa rezulatima provedene ankete među privrednicima Mahmutović.

Ovom prilikom, istakao je kako će ukupno procijenjeni gubici u poslovanju za period april, maj i juni 2020. Godine, u odnosu na isti period 2019. godine, za sve anketirane poslovne subjekte na pomenutom uzorku iznositi 196.965.731 KM.

“Ekonomska kriza koja neminivno dolazi će, zbog poremećaja na tržištu uzrokovanih pandemijom koronavirusa, najznačajnije u prvom valu pogoditi mikro i mala preduzeća te samostalne djelatnike, kao i djelatnike u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Odmah nakon toga će biti pogođeni i svi ostali privredni subjekti, pa stoga treba u tom svjetlu donositi i primjerene mjere, kako bi se barem djelomično ublažile posljedice i kako bi poslodavci zadržali svoje radnike“, predložio je Mahmutović.

Pozivao je i ostale privredne subjekte da popune upitnik, koji se nalazi na web-stranici Privredne komore Kantona Sarajevo www.pksa.ba i daju svoje prijedloge.

Ovo je gradić u Španiji koji je odsjećen od svijeta i nema niti jedan slučaj zaraze koronavirusom

Narodna Republika Kina odala je počast žrtvama od koronavirusa!