Erdogan i Kolinda

Procurile informacije: Evo o čemu će razgovarati Erdogan i Kolinda Grabar Kitarović – ovo je grozno

Vijesti

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović sutra putuje u Tursku gdje će se sastati sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Kako je potvrđeno za N1, predsjednica Hrvatske će razgovarati o ulozi Hrvatske i Turske o poticanju Bošnjaka i Hrvata u BiH na dijalog.

Zasta je potpuno nevjerovatno koliko se strani lideri i strane države bave Bosnom i Hercegovinom. Bez obzira na povod i teme, neprihvatljivo je da se izvan njenih granica dogovara budućnost. A izgleda da se upravo tako radi. Nije važno ni da li je Erdogan, Kolinda ili Vučić. Možda bi konačno bilo vrijeme da nas puste da se sami pozabavimo sobom. Zaista, šta predsjednici dvije države imaju određivati sudbine treće. Pa nije li to agresija?

“Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razgovarat će s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom o ulozi Republike Hrvatske i Republike Turske u poticanju Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini na dijalog i dogovor o ključnim pitanjima, posebice o pitanju izmjene izbornog zakonodavstva koje je u ovom trenutku od iznimnog značaja”, rečeno je iz kabineta predsjednice Hrvatske za N1.

Bivši šef hrvatske diplomacije Miro Kovač vjeruje u uspješan susret. “Hrvatskoj kao garantu Ustava BiH je izuzetno važno da pridobijemo Tursku za izmjene izbornog zakona, kako bi Hrvati koji su tamo državotvorni narod bili i ravnopravni”, kaže Kovač.

Na Pantovčaku žele što prije organizirati i trilateralu: sastanak Hrvatske, BiH i Turske. Opozicija od Grabar-Kitarović očekuje ozbiljan razgovor i rezultate.

“Imamo situaciju da su Hrvati u podređenom položaju, a tome je sigurno pridonijela i odgovornost vanjske politike Hrvatske, odgovornost svih političkih elita i očekujemo da se krene riješavati taj problem”, kaže Nikola Grmoja iz Mosta.

Domagoj Hajduković iz SDP-a vjeruje da uz dobru volju predsjednik Turske može učiniti puno. “Prije svega kao medijator i onaj koji će, uz Hrvatsku i uz Srbiju, biti jedan od jamaca stabilnosti Bosne i Hercegovine”, kaže Hajduković.

Grabar-Kitarović je Turska prva ovogodišnja destinacija. Prema podacima Ureda predsjednice, prošle godine je izvan Hrvatske bila u devet službenih posjeta, od čega tri radna. Ostalo su konferencije, trilaterale i skupovi. Ukupno 24 putovanja.

Od početka mandata, posjetila je i Australiju i Novi Zeland, nekoliko puta i SAD. Bila u Afganistanu, Azerbajdžanu, Kuvajtu i Kataru.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.