Procurio nepoznati video: Pogledajte kako je Joe Biden javno pred cijelim svijetom uništio Slobodana Miloševića

Posljednje Vijesti

Biden odlično poznaje Balkan, što bi moglo značajno utjecati na politiku SAD-a prema regiji ako postane novi američki predsjednik

Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden veliki je dio svoje političke karijere proveo kao senator iz Delawarea. Biden je u američki Senat izabran 1973. godine, a s vremenom se isprofilirao kao jedan od senatora koji se najviše bavio vanjskom politikom. Godinama je bio član, pa onda i predsjedavajući Senatskog odbora za vanjske poslove, te je sudjelovao i u formiranju američke politike prema raspadu Jugoslavije i ratovima koji su na ovim prostorima uslijedili od 1991. do 1999.

Nadasve, Biden odlično poznaje Balkan, što bi moglo značajno utjecati na politiku SAD-a prema regiji ako postane novi američki predsjednik, piše Index.hr.

Biden se, prije većine drugih, zalagao za vojnu intervenciju protiv Slobodana Miloševića. Biden je kao član Odbora za vanjske poslove u aprilu 1993. na sedam dana otputovao u Evropu kako bi iz prve ruke stvorio sliku o krvoproliću u ratovima tokom raspada Jugoslavije.

U opkoljenom Sarajevu sastao se s Alijom Izetbegovićem, tadašnjim predsjednikom Predsjedništva BiH, a u Beogradu je razgovarao sa srbijanskim voždom Slobodanom Miloševićem i Radovanom Karadžićem, danas osuđenim ratnim zločincem.

Biden je s Miloševićem imao trosatni sastanak u Beogradu, na kojem ga je navodno nazvao “prokletim ratnim zločincem”, kako je kasnije tvrdio. To je ponovio i u svojem kasnijem govoru u Senatu 1995. godine.

Saznanja s tog putovanja Biden je sažeo u izvještaju na ukupno stotinu stranica pod naslovom – Odupiranje agresiji. Milošević, bosanska republika i savjest Zapada – pokazujući koje su to opcije politike Zapada u prvom ratu u Evropi od 1945.

Leave your vote