Prodaje se meteorit sa Mjeseca po cijeni od 2.5 miliona dolara!

Jedan od najvećih svjetskih meteorita sa Mjeseca aukcijska kuća “Christie’s” prodaje po cijeni od 2,5 miliona dolara. Stijena sa Mjeseca, teška više od 13,5 kilograma, vjerovatno se odlomila sa površine Mjeseca prilikom sudara s asteroidom ili kometom, a zatim se srušila u Saharu. Poznat kao NVA 12691, smatra se da je peti najveći komad Mjeseca koji je ikada pronađen na Zemlji. Na Zemlji postoji svega skoro 650 kilograma stijena sa Mjeseca.

– Iskustvo da držite u rukama djelić drugog svijeta je nešto što nikada ne zaboravljate. To je stvarni dio Mjeseca. Otprilike je veličine fudbalske lopte, malo izdužen, veći od glave – rekao je Džejms Hislop (James Hyslop) iz aukcijske kuće.

Kao i mnogi meteoriti koji su otkriveni, ovaj je u Sahari pronašao anonimni pronalazač. Naučnici mogu biti sigurni da je sa Mjeseca nakon poređenja s uzorcima stijena koje su američke svemirske misije Apolo vratile na Zemlju.

– Program Apolo je šezdesetih i sedamdesetih godina donio skoro 400 kilograma Mjesečevih stijena i naučnici su mogli da analiziraju hemijske i izotopske kompozicije tih stijena i utvrdili su da odgovaraju određenim meteoritima – rekao je Hislop.

Meteoriti su nevjerovatno rijetki i samo oko jedan na 1.000 dolazi sa Mjeseca, što ovo čini vrlo posebnim objektom.

– Očekujemo veliko međunarodno interesiranje muzeja… To je predivan trofej za sve one koji su zainteresirani za historiju svemira ili istraživanje Mjeseca – dodao je Hislop.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.