in

Pronašli mrtvog kita, a ono što mu je bilo u želucu zgrozilo je i stručnjake

Uposlenici D’Bone Collector Museuma, u kojem se izlažu životinjske kosti, u blizini Davao Cityja na Filipinima pronašli su mrtvo tijelo kita, a zgrozilo ih je ono što su otkrili u njegovom želucu.

“Otkrili smo uzrok smrti mladog kita kojeg smo pronašli 16. marta. U sebi je imao 40 kilograma plastičnih vrećica. Ovo je najveća količina plastike koju smo ikad vidjeli u kitu. Odvratno je. Vlada mora poduzeti neke akcije protiv onih koji okean tretiraju kao kantu za smeće”, napisali su na svojoj Facebook stranici.
Između ostalog, u kitu su pronašli 16 vrećica za rižu, četiri vrećice kakve se koriste na plantažama banana te brojne vrećice za kupovinu.

Kitovi često greškom progutaju plastiku i drugo smeće koje se nalazi u oceanu, a iz muzeja su otkrili da su, tijekom deset godina, pronašli čak 57 mrtvih kitova i delfina koji su umrli od posljedica progutane plastike.

Predsjednik i osnivač D’Bone Collector Museuma, morski biolog Darrell Blatchley, za CNN je ispričao da kit nije mogao probaviti toliku količinu plastike te da je ona u njegovom želucu počela okoštavati.

“Umro je povraćajući krv”, istakao je Darrell.

Također je objasnio da kitovi i dupini vodu crpe iz hrane koju pojedu te da zbog želuca punog plastike ovaj kit više nije mogao konzumirati dovoljnu količinu hrane i da je preminuo od gladi i dehidracije.

Svjetski poznati muzičar poziva na bojkot Eurosonga u Izraelu: “Palestina vas treba!”

Premijerka Novog Zelanda oduševila muslimanski svijet nakon napada na džamije: “Došla je s maramom, a to je bitno za nas”