in

Prosinečkog pitali za Asmira Begovića: Uslijedio potpuno neočekivan odgovor

Naš najbolji državni tim 8. septembra (15 sati) protiv Sjeverne Irske na Windsor Parku u Belfastu počinje takmičenje u Ligi nacija u nogometu.

Tri dana kasnije na zeničko Bilino polje dolazi Austrija (20.45).

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki smatra da je na minulim okupljanjima napravljena odlična atmosfera u svlačionici “Zmajeva” , a da više ne želi komentirati slučaj “Begović”, odnosno nepozivanje dugogodišnjeg prvog golmana “Zmajeva”.

Do okupljanja u oktobru selektor će u miru, razgovorom sa Begovićem, riješiti sve nedoumice.

– Momci stvarno žele da igraju i dokazuju se, to su pokazali kroz prethodne četiri utakmice. I ponašanjem i radom… To mi je znak da smo na dobrom putu. U svakom slučaju, svako će se morati izboriti za mjesto u timu. Znači, niko nije siguran u startnoj postavi. To je za one koji se i znaju ponašati, što mi je vrlo bitno, i normalno, uz kvalitet koji evidentno imaju – kaže Prosinečki za Dnevni avaz.

Selektor se potom osvrnuo na prvog protivnika u Ligi nacija.

– Sjevernu Irsku znam veoma dobro, jer sam s Azerbejdžanom igrao dva puta protiv nje. Manje-više, oni već šest godina ne mijenjaju tim, uz jednog ili dvojicu novih igrača koji uskaču u ekipu. Skoro svi igraju u Engleskoj, u Premijer i Prvoj ligi. Oni imaju grupu dobrih, kvalitetnih igrača. A pogotovo su nezgodni kada se igra kod njih u Sjevernoj Irskoj, gdje im publika i kompletan ambijent još više pomažu u igri – ističe Prosinečki.

Irci više ne preskaču igru, već znaju igrati, naglašava selektor.

– Sjetite se kako su nesretno ispali iz baraža za Svjetsko prvenstvo od Švicarske. Odlučio je onaj penal, koji „i jeste i nije bio”. Znači, bili su vrlo blizu odlaska na veliko takmičenje, a na Evropskom prvenstvu u Francuskoj su bili hit. Čak su prošli i grupu. Prema tome, to je bez daljnjeg dobra reprezentacija. Međutim, mi imamo dosta vremena da se spremimo, da upoznamo sve njihove kvalitete, kao i mane. Očekujem da ćemo biti ponovo dobri, kao što je to bio slučaj u posljednjim utakmicama, a pogotovo protiv Južne Koreje. Mislim da smo tu pokazali da imamo kvalitet, ali vjerujem da možemo igrati još puno bolje – mišljenja je Prosinečki.

Selektor naglašava da će nastaviti pratiti igrače iz domaće lige, kao i Amera Gojaka i Izeta Hajrovića iz zagrebačkog Dinama.

– Mislim da sam jedini selektor koji je pozivao toliko igrača iz Premijer lige BiH. Darka Todorovića sam zvao kao igrača Slobode, Gorana Zakarića dok je bio u Željezničaru ili Elvisa Sarića iz Sarajeva. Također, ista situacija je i sa golmanom Kenanom Pirićem dok je bio u Zrinjskom. Sada je tu Vedran Kjosevski. I dalje ću pratiti sve premijerligaške utakmice, a tu je i nekoliko interesantnih igrača iz mlade reprezentacije. Prije svega, mislim na Amera Gojaka, koji dobro igra za Dinamo, mali Stjepan Lončar je počeo igrati u Rijeci. To su sve dobre stvari i za A tim. U bh. nogometu sigurno ima budućnosti – ističe Prosinečki.

I za kraj Prosinečki naglašava da mu je drago što je dosta naših reprezentativaca ovog ljeta otišlo u bolje klubove.

– Mislim da su im za to pomogle i minule četiri reprezentativne utakmice. Naravno, uz dobre igre u klubovima. Prije svega, mislim na Ognjena Vranješa i Todorovića, koji su otišli u ozbiljne klubove, gdje će još više napredovati – rekao je Prosinečki.

Pojasnio je Prosinečki i pozive koje je uputio veznjacima Radetu Kruniću i Sanjinu Prciću.

– I Krunić, koji iza sebe ima odličnu sezonu, i Prcić, koji je sada u Levanteu, imaju kvalitet. Krunića igra veoma dobro, ušli su u Prvu ligu. Prema nekom mom razmišljanju, najvažnija stvar kod nas je vezni red, tako da s njima dvojicom dobivam neke novine – kaže Prosinečki za Dnevni avaz.
Selektor je već skenirao i Austrijance.

– Gledao sam Austrijance s novim selektorom protiv Njemačke. To je veoma ozbiljna reprezentacija, ali o njima ćemo razmišljati kad završimo utakmicu u Belfastu – kaže Prosinečki i dodaje:

– Imaju kvalitet, disciplinirani su i odgovorni. Tu su i David Alaba i Marko Arnautović, koji su malo drugačiji od tog njihovog razmišljanja i igre. Mislim da su baš dobra reprezentacija.

TRANSFER BOMBA POTRESLA EVROPU Salah mijenja klub u transferu vrijednom 250 miliona eura

Poslušajte kako Zaim Backović i Muhamed Švrakić pričaju o kupovini boračkih stanova