in

PRVI SMO U EVROPI: Bosnci i Hercegovici se napokon mogu nečim pohvaliti!

Pranje ruku sapunom smanjuje mogućnost dojenačkih smrtnosti od upale pluća do 25%, te crijevnih bolesti.

Bosanci i Hercegovci imaju najbolje higijenske navike, pokazalo je posljednje istraživanje Gallupa povodom Globalnog dana pranja ruku (Global Handwashing Day), koje se obilježava 15. oktobra.

Čak 96 posto stanovnika BiH pere redovno ruke, a slijede ih Turci (94%). Ovi visoki rezultati se nesumnjivo odnose na islamski postupak pranja ruku (usta, nozdrva, ruku, glave i stopala) kao sredstvo obrednog pročišćenja, naprimjer prije molitve.

Ostali balkanski narodi su, također, zauzeli visoko mjesto – Kosovari su na 85% izjednačeni s Grcima, a slijede Rumuni (84%), Srbijanci (83%) i stanovnici Sjeverne Makedonije (82%). Njima su se na vrhu liste pridružili Portugalci (85%).

Ali ko se najmanje brine o higijeni? Iznenađenje: to su Holanđani. Oni uglavnom imaju reputaciju za red i čistoću, ali, kako se ispostavilo, to je uglavnom nezasluženo.

Kao što pokazuje ovo istraživanje, polovina svih Holanđana ne opere ruke sapunom pri povratku iz kupatila.

Petnaesti oktobar je Globalni dan pranja ruku i nije važan samo zbog ovakvih istraživanja. Neoprane ruke šire bolesti, čak i one smrtonosne.

Pranje ruku sapunom smanjuje mogućnost dojenačkih smrtnosti od upale pluća do 25%, te crijevnih bolesti.

Ove dvije bolesti svake godine ubiju 3,5 miliona mlađih od pet godina. Drugim riječima, poboljšanje higijene ruku je najlakši, najjeftiniji i najefikasniji način za smanjenje stope smrtnosti male djece.

Operite ruke prije jela i nakon odlaska u toalet. To je jednostavna poruka Globalnog dana pranja ruku, koja je prvi put održana 2008. To je plemenit i vrijedan razlog.

Dan se svake godine 15. oktobra fokusira uglavnom na zemlje u razvoju poput Etiopije, Nigerije, Indije i Filipina, gdje je osnovna higijena (ili nedostatak nje) kritičniji faktor u određivanju hoće li djeca preživjeti nego u razvijenom svijetu.

Poboljšanje higijene ruku zahtijeva povećanje svijesti, primjenu vršnjačkog pritiska i promjenu kulture.

Ali nije samo svijet u razvoju potreban čišće ruke. Kao što pokazuje ova karta, neke zemlje u Evropi, također, imaju određeni problem s (ne)pranjem ruku. Karta prikazuje rezultat Gallupove ankete iz 2015. Pitanje: Perete li automatski ruke sapunom i vodom nakon odlaska u toalet?

Ovo je iznos budžeta za 2020. godinu

STANOVNICI ALBANIJE I OVU NOĆ ĆE PROVESTI BEZ SNA: Dva snažna zemljotresa opet pogodila Albaniju!