Prvi Trumpov čovjek za Balkan podnio ostavku, a razlog je zabrinjavajući

Posljednje Vijesti

Prvi čovjek State Departmenta za Evropu i jedan od glavnih ljudi za pitanje Zapadnog Balkana Wess Mitchell nakon samo 16 mjeseci na poziciji pomoćnika Državnog sekretara za Evropske i evroazijske poslove podnio je ostavku i napušta State Department javlja The Washington Times, a pozivajući se na AP.

Iz State Departmenta je saopšteno da će Mitchell ovu poziciju napustiti polovinom idućeg mjeseca. Ovo dolazi kao još jedan udar na poljuljane veze koje Trumpova administracija ima sa partnerima u Evropi i u vrijeme kada se propituje njegova opredjeljenost za transatlansko prijateljstvo i partnerstvo.

„Wes je uradio izvanreda posao kao pomoćnik sekretara. Cijenio sam njegove savjete i mudrost dok je vodio evropski tim u ovoj administraciji“, kazao je ovim povodom državni sekretar SAD-a Mike Pompeo.

Sam Mitchell je u izjavi za The Washington Post kazao kako napušta poziciju kako bi proveo više vremena sa svojom porodicom posebno sa kćerkama.

Podsjetimo da je u junu prošle godine Mitchell u američkom Senatu govorio o prostoru Zapadnog Balkana i najavljivao aktivnije djelovanje na ovom prosotoru.

„Kroz aktivnu američku diplomatiju i blisku saradnju sa Evropskom unijom, podržali smo vizionarske lidere (grčkog) premijera Tsiprasa i (makedonskog) premijera Zaeva u postizanju istorijskog uspjeha u sporu dvije zemlje oko imena. Intenzivirali smo komunikaciju sa Srbijom i Kosovom. Promovišemo i reforme u Bosni i Hercegovini. To smo vidjeli u Crnoj Gori, ruski predstravnici su davali preteće izjave i mislim da u Makedoniji ima šanse da Rusi pokušaju da se umiješaju. Radimo na tome da Grčka bude oslonac stabilnosti u Mediteranu i Zapadnom Balkanu. I Rusija i Kina žele da slome zapad: Rusija želi da ga podijeli, a Kina da ga potisne. Naorčito su agresivni u centralnoj i istočnoj Evropi“, kazao je tada Mitchell.

Njegova ostavka dolazi u vrijeme pogoršanih odnosa između Washingtona i evropskih prijestolnica koji su ugroženi potezima američkog predsjednika Trumpa po pitanjima trgovine, izdvajanja za odbranu i NATO-a te promjena raspoloženja kada je u pitanju Iranski nuklearni sporazum koji su postigle evropske sile, EU, SAD i Iran. Američki mediji također navode da njegov odlazak dolazi samo mjesec dana nakon što je njegov šef Mike Pompeo u govoru u Briselu iskazao skepticizam po pitanju vrijednosti multilateralizma i organizacija poput Evropske unije, MMF-a i Svjetske banke.

Leave your vote