in ,

Putin potpisao: Nuklearni sporazum sa SAD više ne važi!

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se suspenduje Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata, prenosi RT.

“Obustaviti Sporazum između Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR) i Sjedinjenih Američkih Država o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, potpisanog u Vašingtonu 8. decembra 1987. godine”, navodi se u Službenom dokumentu objavljenom na zvaničnoj internet stranici za pravne informacije.
Američki predsjednik Donald Tramp je početkom godine saopštio da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz ovog pakta i optužio Rusiju da narušava INF, što je Moskva demantovala.

“Sputnjik” podsjeća da je Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa potpisan 8. decembra 1987. godine, tokom posjete tadašnjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova Vašingtonu.
Sporazum je prvo obuhvatao klasu raketnog naoružanja dometa od 500 kilometara do 1.000 kilometara i od 1.000 do 5.500 kilometara, uključujući rakete “R-12” i “R-14”, koje je SSSR 1962. godine razmjestio na Kubi.

Putin je u februaru najavio da će obustaviti učešće Rusije u sporazumu nakon iznenadne odluke Vašigntona da se povuče iz sporazuma.

DODIK POLUDIO ZBOG KRITIKE SCHWARZ-SCHILLINGA Potpuno izgubio kontrolu, kakve je samo uvrede izgovorio

DODIK UPUTIO ČESTITKU TRUMPU Za nepovjerovati je šta je napisao….