in ,

PUTIN USPIO ŠTO TRUMP NIJE Postignut je dogovor Rusije i Turske koji bi mogao promijeniti sve

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju kazao da je s ruskim liderom potpisan istorijski sporazum o borbi protiv terorizma, teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu Sirije.

Na sastanku je postignut dogovor Turske i Rusije prema kojem se Kurdi povlače, a počinju i zajedničke patrole u Siriji.

“Turska i Rusija neće dopustiti bilo kakvu ‘separatističku agendu’ u Siriji”, kazao je Erdogan na konferenciji za medije.

“YPG i njihovo oružje biće premješteni izvan 30 kilometara u roku od 150 sati, počevši 23. oktobra od 12 sati”, dodao je, napominjući da su zvanična Ankara i Moskva napravili “ozbiljne korake” u vezi sa Sirijom na različitim platformama.

“Očekujemo da Ustavna komisija Sirije otvori vrata političkim promjenama u skladu s legitimnim očekivanjima Sirijaca. Turska očekuje da će sirijski Ustavni odbor dovesti do sveobuhvatne političke tranzicije u Siriji”, kazao je Erdoan.

Putin je istakao da Rusija razumije korake koje je Turska u Siriji preduzela u vezi sa zaštitom nacionalne bezbjednosti.

“Odluka donesena nakon mnogo truda doprinijeće rješavanju problema Sirije na granici s Turskom”, kazao je ruski predsjednik, dodajući da je najvažnije obezbijediti mir i stabilnost.

“Turci i Sirijci će zajedno obezbijediti mir i stabilnost u regionu. To neće biti moguće ako ne bude međusobnog poštovanja”, rekao je Putin.

Naglasio je da će sirijski Ustavni odbor imati prvi sastanak 29. i 30. oktobra u Ženevi.

Naučnici su u šoku: Nešto se čudno događa s pticama i ne sluti na dobro!

KLUPKO SE ODMOTAVA Ubijeni Džemal Mahmić se “debelo zamjerio” ljudima kojima nije smio. Evo šta se dešavalo u Zenici