Putin zabrinuo planetu: Imamo oružje kakvo nema niko na svijetu

Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

Navodi se da je Putin, obraćajući se na sastanku sa vojnim vrhom u Moskvi, posebno pomenuo novu hipersoničnu raketu “Kinžal” (Kama, bodež) i hipersoničnu jedrilicu “Avangard”, kazavši da ovo oružje snačajno jača vojne kapacitete Rusije.

AP navodi da je “Kinžal” već isporučen ruskoj vojsci, a da je ministar odbrane Sergej Šojgu najavio da će “Avangard” ući u vojnu službu naredne godine.

Putin je takođe kazao da se nada da će napredno rusko oružje naterati one koji su naviknuti na “militarističku retoriku” da se zamisle.

“Ozbiljan napredak je napravljen u razvoju naprednog naoružanja, o kojem sam govorio 1. marta ove godine pred parlamentom. Nadam se da će naši najnoviji sistemi natjerati one koji su se navikli na militarističku i agresivnu retoriku da razmisle”, kazao je Putin na proširenom sastanku ministarstva odbrane.

On je takođe upozorio da bio povlačenje SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) moglo da uništi sistem kontrole naoružanja.

“Saopštenje SAD o povlačenju iz sporazuma INF budi ozbiljnu zabrinutost. Taj korak mogao bi da ima veoma negativne posljedice i primjetno će oslabiti regionalnu i globalnu bezbjednost. U perspektivi, to zapravo može da znači degradaciju pa čak i uništenje cele arhitekture kontrole naoružanja i neproliferacije oružja za masovnu destrukciju”, rekao je Putin.

On je, međutim, istakao da ništa ne sprečava razmatranje modernizacije sporazuma INF sa drugim državama ili rad na novom sporazumu o oružju u toj sferi.

“Da, zaista, postoje određene kompleksnosti u vezi sa ovim sporazumom i druge zemlje koje posjeduju projektile kratkog ili srednjeg dometa ne učestvuju u njemu. Ali ništa ne sprječava pokretanje pregovora o njihovom pristupanju postojećem sporazumu ili pokretanje diskusije o parametnima nekog novog sporazuma”, kazao je ruski predsjednik.

On je kazao da su se oružane snage Rusije tokom 2018. godine razvijale na uravnotežen i planiran način i da je nuklearna trijada Rusije znatno ojačala.

“Sve vrste i rodovi vojski razvijali su se uravnoteženo i obogaćeni su najsavremenojim oružjem i vojnom tehnologijom, u skladu sa planom i novim državnim programom naoružanja. Nuklearna trijada koja igra glavnu ulogu u održavanju globalne jednakosti, očigledno je postala jača”, rekao je Putin.