Ramazanski izvještaj iz Australije

Ramazan u Australiji

I ove godine Bošnjaci u Australiji veliku pažnju posvetili su nizu aktivnosti tokom mjeseca ramazana. Organizovana su razna druženja, iftari, mukabele. Bilo je veoma lijepo postiti mjesec ramazan u Australiji, sve zahvaljujući marljivim domaćinima kojima ovaj mjesec tako mnogo znači.

Određena cijena kurbana za 2017. godinu

Kako se navodi iz Bosnia-Herzegovina Islamic Society Noble Park, u subotu 1.7. smo imali Bajramsko druženje poslije jacije-namaza. Ambijent je bio izuzetno lijep, sala puna, svi stolovi popunjeni, čak su nam došli gosti sa 120 kilometara daljine iz Moe.

Imam Ismet ef. Purdić je održao uvodi govor, govoreći o ostavrenjima u mjesecu ramazanu:

# zajednički iftari,
# pet džematskih iftara
# 2 vaiza po 5 dana,
# mukabela
# obilježavanje mubarek noći
# Tespih namaz zadnjeg dana ramazana posliej jacije
# preko 50 hiljada dolara donacije za džemat
# 38 hiljada ukupljenog zekata i sadekatul fitra
# 12 hiljada dolara bajramska sergija
# preko 2000 klanjača ba bajramu
i mnogo toga

Pred nama su nove akcije i izazovi: edukacije, druženja, socijalne aktivnosti, uključenje Merhameta – otvaranje ureda – ispostave u našem vakufu – kod džamije, sa socijalnim i finasijskim aktivnostima i podrškom. Priprema rekonstrukcije munare – izgradnja tradicionalne bosanske munare.

Video i audio produkcija, prezentacije, druđenja, promocije, uvezivanje sa drugim bosanskim džematima… Na kraju je imam pozvao džematlije da budu dio dobra, da podrže i koriste servise i aktivnosti džemata.

Veče je uljepšao džematsi hor sa izvedbom nekoliko ilahija, djeca su uživala u zabavi na Jumping Castle koji je bio instaliran u zadnjem dijelu sale, a kuhinja je rasprodala za sat i pol svu hranu i kolače. Na kraju je podijeljeno 150 bajramskih hedija – bag gift za najmlađe”, saopćeno je uz ocjenu da je bilo lijepo, a da oni koji nisu bili – imaju za čim žaliti.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.