Ramazanski top: Ova sarajevska tradicija postoji već 200 godina

Pucanj ramazanskog topa sa sarajevske Žute tabije, koji označava kraj posta i početak iftara, postao je proteklih godina prava atrakcija. Ta je tradicija u Sarajevu duga blizu 200 godina.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja Sarajeva, arheolog Adnan Muftarević, kaže za Fenu da je nezvanično prvi ramazanski top pukao 1750. godine u mjestu Zonguldak, u Turskoj.

– Zvanično je to počelo 1821. godine na naredbu sultana Mahmuda II. Pucao je sa Anadolske i Rumelijske tvrđave i sa Jedikule istanbulskih zidina – priča Muftarević.

Ova tradicija se u roku od dvadesetak godina proširila na većinu muslimanskih zemalja, kao i na Bosnu i Hercegovinu.

– Pucanj topa bi se oglasio dva puta, za iftar i za početak posta na kraju sehura. Top se punio fišekom i imao je samo zvučni efekt. Kasnije se koristio i za vrijeme Bajrama, mubarek noći, ustoličenja novog sultana, dolaska novog valije u Bosnu i prilikom proslave neke od pobjeda osmanske vojske.

U Sarajevu bi djeca trčala ka Žutoj tabiji i uzvikivala “Careva, Begova, Hendek – BUM” po redoslijedu paljenja kandilja – priča Muftarević.

Ističe da je pucanje ramazanskog topa bila i poruka da se svi topovi koriste samo u ovakve miroljubive svrhe, odnosno da se nikada više ne upotrijebe protiv ljudi.

Tradicija ramazanskog topa bila je zabranjena u Sarajevu nakon Drugog svjetskog rata.

Njeno ponovno aktiviranje je pred agresiju na BiH pokrenuo tadašnji MOS (Muslimanski omladinski savez) na inicijativu mladog Mensura Bektića. Vlasti su dozvolile, a pucao je Sarajlija Martin Špringer, rekao je Muftarević.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.