Ramiz Salkić otvorio dušu: Ovo je bruka, ovo je sramota…

Ramiz Salkić
Ramiz Salkić

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je osudio najnovije pritiske i napade Milorada Dodika, predsjednika RS-a, na banjalučkog biskupa Franju Komaricu, koji je ovih dana ukazao na težak položaj katolika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

“Salkić je istakao da se potpuno slaže s biskupom Komaricom, te dodao da je stanje još gore, obzirom da je entitetska vlast koju predvodi Dodik, lider u kršenju prava nesrba u ovom entitetu”, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Naglasio je i da je vrlo važno da je Komarica probleme u bh. entitetu RS iznio na Austrijskoj biskupskoj konferenciji, kako bi se u Evropi detaljnije upoznali s velikim problemima nesrba, te kako bi se jasno pokazalo ko predstavlja glavni problem, prenosi Fena.

“Nedopustivi su brutalni napadi na biskupa Komaricu koji je jedan od dosljednih boraca za jednakost svih građana u bh. entitetu RS. Ovakav nivo javne komunikacije i činjenica da se predsjednik jednog entiteta već nekoliko puta obračunava s biskupom čija bi prava trebao da štiti, samo su karakteristični za Dodika, koji je prvak u kršenju prava nesrba u RS-u i najveći kočničar evropskog puta Bosne i Hercegovine. Vrlo je važno da građani i političari u Evropi ovo čuju i znaju”, ukazao je Salkić.

Potpuno se slaže s konstatacijom biskupa Komarice da su ugrožena prava Hrvata i Bošnjaka u RS, kao posljedica prisutne sistemske diskriminacije u ovom entitetu.

“Činjenica da predsjednik entiteta traži od biskupa da prestane koristiti ime entiteta, pokazuje svu bahatost koja je prisutna kod predsjednika entiteta. Ovaj dio Bosne i Hercegovine je entitet svih građana, a ne samo jednog naroda i svi imamo pravo koristiti naziv entiteta u svakodnevnoj komunikaciji, iako nimalo nismo sretni zbog toga, jer on asocira samo na jedan narod.

Pozivam predsjednika entiteta da prekine sistemsku diskriminaciju u RS-u i da počne poštovati Ustav entiteta, te da počne donositi zakone koji su u interesu svih građana, a ne samo u svom interesu. Bošnjaci i Hrvati su bili i ostali trajna kategorija u ovom entitetu, a svaki pokušaj da se u miru dovrši proces etničkog čišćenja, nikada neće uspjeti”, kazao je potpredsjednik Salkić.